Sportmarketing, többféle sportág — 2015/04/27 at 16:35

Brazília rendezi az első Bennszülött Népek Világjátékát

by

A labdarúgó világbajnokság és az olimpiai közötti évben egy rendkívül egyedi világversenynek ad otthont Brazília: szeptemberben életre hívják a Bennszülött Népek Világjátékát.

Brazília sokszínűségére jellemző, hogy az országban közel 900 ezer bennszülöttet tartanak nyilván, akik 305 különböző népcsoporthoz tartoznak és 274 különböző nyelvet beszélnek. A változatosság ellenére nem ritkák a nagyszabású, közös sporteseményeik: 1996 óta tucatnyi Bennszülött Játékokat [Indigenous Games] rendezetek Brazíliában.  A szervezők az idén ezt az összejövetelt szeretnék nemzetközi bővíteni és első alkalommal megtartani a Bennszülött Népek Világjátékát [Indigenous Peoples World Games].

Fatörzscipelés a Benszülött Játékokon

George Hilton, brazil sportminiszter a Reuters hírügynökségnek tett nyilatkozatában azt jelezte előre, hogy 22 ország 48 népcsoportjának 4 ezer sportolóját várják a játékokra. Az esemény a törzsi találkozókhoz hasonlóan igazi kulturális rendezvény lesz, a sportversenyeken kívül ugyanis művészeti bemutatók és hagyományőrző előadások sokasága színesíti a programot.

Xikunahity

A Bennszülött Népek Világjátékán szereplő sportágak többsége eléggé egyedi. A természeti népek mindennapi életviteléhez nélkülözhetetlen készségeken alapuló sportok, mint például a birkózás, vagy az íjazás különböző formái mellet különleges, a kis népcsoportok által űzött unikális sportágak is szerepet kapnak. A napjaink népszerű sportjaihoz szokott szemnek furcsa látványt nyújt például a xikunahity, amelyben csak fejjel lehet továbbítani az apró labdát.

A szervezők bíznak abban, hogy hagyományteremtő lesz a Bennszülött Népek Világjátékának első felvonása. Hilton szerint bizakodásra ad okot a folytatás tekintetében az, hogy a 2019-ben esedékes következő kiadására Peruból, Mexikóból, a Fülöp-szigetekről és az Egyesült Államokból is mutatkozik érdeklődés.

Forrás: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.04.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close