Sportmarketing, többféle sportág — 2015/04/22 at 11:50

Robi bácsik, avagy sikeres pedagógus-edzők nyomában

by

A cikk Tarján Anna, marketing közgazdász, atléta tollából származik, aki vendégszerzőként szerepel az oldalunkon! 

Van olyan atlétaedző, aki nem csak a hozzá járó sportolók fizikumát építi, de nevelési szándékkal is formálja őket. Van olyan iskola, amely díjat nyert azért, mert diákjai tanulmányaik mellett a diákolimpiákon is sikeresek. Van olyan judo edző, aki ha kell, a kétórás edzés előtt leül a gyerekekkel, és átveszi velük az aznapi leckét.

Ilyen, és ehhez hasonló edzőkre, intézményekre van szükség ma Magyarországon. Ahol a mozgás szeretete, a tanulás és a személyes fejlődés összhangban állnak egymással.

Robi-bácsi-csoportja

Korábbi edzőm, Robi bácsi mindig is odafigyelt arra, hogy a megfelelő fizikum megszerzése mellett személyiségünk is jó irányba haladjon. Itt nem csak arra gondolok, hogy edzés közben szavalt nekünk klasszikus, mindenki által kötelezően ismert verseket, vagy megkérdezte, hogy jól ment-e egy-egy vizsga. Hanem odafigyelt arra is, hogy mindenki a személyiségének megfelelően találja meg a helyét a világban. Tudatosította a lányokban, hogy ők nők, és mind szépek, és ezt viseljék magabiztossággal. A fiúk pedig legyenek tiszteletteljesek és határozottak. Emellett olyan útravalót kaptam tőle, amit a mai napig igaznak vélek: „Az életben két tulajdonság a legfontosabb: a gyorsaság és a pontosság”. Nincs olyan verseny, élethelyzet, ahol ne díjaznák azt, ha valaki mindkét jellemzővel rendelkezik.

De nem csak az atléták világában tapasztaltam ezt a kiemelkedő pedagógiát. A judóban is vannak olyan hivatásukat tisztelő és kedvelő edzők, akik idejüket nem kímélve leülnek a gyermekekkel közösen tanulni a kétórás edzés előtt. Mert számukra fontos, hogy ne csak a tatamin teljesítsenek a fiatalok, de az iskolában is. Ezt támasztja alá az az új kezdeményezés is, hogy a judót házhoz viszik az iskolákba, és testnevelés óra keretein belül tartanak színvonalas edzéseket. A tapasztalatok szerint a diákok rendkívül élvezik az új mozgásformát, felélénkíti őket a nap további részére. Többen viszont annyira fellelkesültek, hogy már iskolán kívül is eljárnak az egyesületi edzésekre. Néhány gyermekkel kiemelten foglalkoznak az edzők: a sportfoglalkozások előtt minden leckét kikérdeznek, és segítenek megértetni a problémás témákat.

Éremgyűjtemény

Az eddigiekben arról esett szó, hogy a sport szakemberei mi mindent tesznek azért, hogy tanítványaik az életben is helytállhassanak.  Ugyanakkor arra is van példa, hogy az oktatási intézmények maguk is nagy hangsúlyt fektetnek tanulóik egészséges életre való nevelésére, a sport intézményesített támogatására. A balatonszemesi általános iskola azért kapott díjat, mert a tanulás mellett arra ösztönözték diákjaikat, hogy minél többféle sportágat próbáljanak ki, és versenyeken vegyenek részt. Itt már nem csak a mozgás megszerettetése a cél, hanem az is, hogy a tehetségek kitűnjenek. Hiszen ha egy gyermek egyszerre több sportágban próbálja ki magát, szinte garantált, hogy kiderül, mi az a sport, ami érdekli, és amiben a jövőben is sikereket érhet el. Ehhez kellenek olyan pedagógusok, akik szabadidejükben önzetlenül nyújtanak lehetőségeket a sportolásra.

Véleményem szerint rendkívül nagy szerepük van a pedagógus-edzőknek abban, hogy egy gyermek jelleme hogyan fejlődik. Habár a nevelés maga nem lehet cél, egy útmutatás mindenképpen. Én is rengeteg tanácsot, terelgetést kaptam edzőmtől, Robi bácsitól, és részben neki is köszönhetem azt, ahol most tartok az életben. „Robi bácsik” nem csak a sporteredményekre koncentrálnak. Életükkel, tetteikkel példaképül is szolgálnak. A köréjük gyűlt fiatalok igazi közösséget is alkotnak egyben, ahová a volt tagok szívesen visszajárnak. Van, aki nemrég született gyermekét viszi el bemutatni, van, aki csak szeretné megosztani mindazt, ami vele történt. Mert a „Robi bácsikhoz”, mint valami stabil ponthoz a kaotikus világban, jó visszatérni. Nekik akartam tisztelegni ezzel a cikkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.04.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close