Sportpolitika, többféle sportág — 2015/04/21 at 14:10

Egymásnak feszült a SportAccord és a NOB

by

Élesen bírálta hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot [NOB], illetve annak elnökét, Thomas Bachot a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccord elnöke, Marius L. Vizer. Nem maradt el a NOB válaszlépése sem.

A SportAccord Szocsiban zajló közgyűlésén a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító sportvezető a megnyitó beszédében azt mondta: Bach rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisport események megszervezését, továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Azt sem hallgatta el, hogy szerinte a NOB működési rendszere „lejárt, idejét múlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható”.

Marius Vizer

„Amióta elnökké választottak a SportAccordnál, rendszeresen megpróbáltam konstruktív együttműködést kialakítani a NOB-bal és annak elnökével, Thomas Bachhal. Sajnos ez soha nem vált realitássá” – mondta a SportAccordot 2013 májusa óta irányító Vizer.

Az elnök támadta a NOB Agenda 2020 nevet viselő, decemberben elfogadott reformprogramját is, amely azt célozza, hogy a jövőben olcsóbb, fenntarthatóbb, kisebb olimpiák legyenek, így a közepes méretű, 2-4 millió lakosú városok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő játékokat. Vizer szerint ez a program semmilyen hasznot nem hoz a sportszövetségeknek és a versenyzőknek.

Thomas Bach

A jelenlévő Bach azonnal reagált a támadásokra. Válaszában emlékeztetett rá, hogy a program kialakításakor sok szövetség „állt elő konstruktív javaslatokkal, melyek révén szorosabb kapcsolat alakult ki a NOB és a nemzetközi szövetségek között”.

„Az az érzésem, hogy amit most megfogalmazott, az csak az ön véleménye” – tette hozzá Bach.

Vizer beszédére reagálva a Nemzetközi Atlétikai [IAAF], illetve Sportlövő Szövetség [ISSF] jelezte, hogy visszavonja tagságát a SportAccordban, mivel „nem ért egyet a beszéd tartalmával és annak hangnemével”, míg 15 szövetség, köztük az IAAF és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] és a Nemzetközi Úszó Szövetség [FINA] közös levélben fogalmazta meg, hogy nem értenek egyet a SportAccord elnökével.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.04.21.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close