amerikaifutball, Sportmarketing — 2015/03/27 at 09:17

Internetes meccsközvetítéssel kísérletezik az NFL

by

Először a története során az NFL nem televíziót fog használni egy mérkőzés nemzeti szintű közvetítésére az Egyesült Államokban. Kis lépés az NFL-nek, nagy lépés a sportmédiának?

A következő NFL-szezon hetedik fordulójában a Jacksonville Jaguars-Buffalo Bills mérkőzés különleges összecsapás lesz. Nemcsak azért, mert Londonban rendezik, hanem azért is, mert az Egyesült Államokban csak online közvetítésen keresztül lesz nézhető. Ilyenre még nem volt példa a liga történelmében.

NFL live streaming

Buffalo és Jacksonville körzetében a helyi kábelcsatornák is adják majd a meccset, de a nemzeti szintű közvetítési jogot egy – még meg nem nevezett – digitális platformnak értékesíti az NFL. Ez a lépés egyértelmű váltás a ligának a televíziós társaságok felé tanúsított magatartásában. Eddig elsődlegesen rájuk támaszkodtak: 2011-ben összesen 27 milliárd dollár értékű televíziós szerződést kötöttek, a DirecTV jelenleg is 1,5 milliárd dollárt fizet évente azért, hogy valamennyi vasárnapi mérkőzés szerepelhessen a kínálatában.

NFL action cam

Az NFL 2013-ban már egyeztetett Google-lel a YouTube-on való online közvetítési lehetőségekről, de akkor még hamar visszalépett az üzlettől. A liga vezetőinek állítása szerint egyelőre csak kísérleti jelleggel próbálkoznak a streameléssel, de ez hosszú távon komoly változásokat hozhat a média piacon, mert a fiatal korosztályokban gyorsan terjed az online előfizetéses csatornák népszerűsége.

Az NFL korábban is igyekezett alkalmazkodni a legújabb közvetítési formákhoz. 1987-ben elérhetővé tett a kábelszolgáltatók számára egy csomagot, pedig még csak az Egyesült Államok nagyjából felét fedték le. 2006-ban elindította a saját csatornáját és odaköltöztette a csütörtöki meccsek egy részét. 2008-tól pedig az NBC online műsorán is nézhetők a vasárnap esti összecsapások.

Forrás: wsj.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.03.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close