FIFA, labdarúgás, Sportgazdaság — 2015/03/23 at 12:00

Szemtelenül nagy bevétel a FIFA-nál

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a napokban adta ki a 2014-es évet összegző pénzügyi riportját. Egy bizonyosan kijelenthető: a brazíliai világbajnokság igencsak profitáló volt a szervezet számára.

A 2014-es labdarúgó világbajnokság 4.8 milliárd dollár bevételt generált a FIFA számára a 2.2 milliárd dollár ráfordítással szemben, ami 2.6 milliárd dolláros, impozáns profitot jelent.

A szervezet bevételei a következőképpen alakultak:

  • Televíziós közvetítési jogok – $ 2.4 milliárd
  • Szponzori bevételek – $ 1.6 milliárd
  • Jegyértékesítés – $ 527 millió
  • Egyéb bevételek (licenc és „vendéglátói” jogok) – $ 291 millió

A szövetség a kiadásait többnyire a résztvevő csapatokra, a TV produkciós díjakra és az esemény szervezésére költötte, de így is bőven maradt még a befolyó milliókból. Annak ellenére, hogy a FIFA segítette a helyi szervezőket 553 millió dollárral, a szervezés összegének nagy része a brazil államra maradt. A becsült 15 milliárdos összköltség, ami az infrastrukturális és közlekedésfejlesztési beruházásokra irányult, nagy részben az adófizetők pénzéből adódott össze, ami atrocitásokat is keltett a dél-amerikai államban.

Brazília 3.6 milliárd dollárt költött az előírt, 12 stadion megépítésére, illetve felújítására, amik közül többet már „fehér elefántnak” [félresikerült, óriás beruházások] lehet titulálni. Ilyen a 300 millió dolláros, manausi stadion is Amazónia közepén, ahová eddig, csupán 11 eseményt tudtak leszervezni az üzemeltetők.

Manaus stadium

A tavalyi vb összességében 85 %-os bevétel-növekedést generált a szervezetnek 2011 és 2014 között, 338 millió dolláros profit mellett.

Költői kérdésként feltéve: akkor most kinek is éri meg világbajnokságot rendezni?

A teljes riport itt elérhető.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.03.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close