evezés, Sportmarketing — 2015/03/20 at 13:20

Hagyomány és újítás: látványos evezős verseny a budapesti Dunán

by

Rekordszámú induló, margitszigeti befutó, internetes közvetítés – különlegességekkel készülnek a 25. gróf Széchenyi István Emlékverseny és Budapest Kupa szervezői.

A hagyományoknak megfelelően Tarlós István Főpolgármester fővédnöksége mellett rendezi meg a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Magyar Evezős Szövetséggel és a Budapesti Evezős Szövetséggel karöltve az evezős évad nyitó eseményét, a gróf Széchenyi István Emlékversenyt és Budapest Kupát. Az eseményre a vízi szezon kezdetén, 2015. március 21-én kerül sor Budapest szívében, a Margitszigeten.

Capital-Cup

A rendezők egyik újítása, hogy a gróf Széchenyi István Emlékverseny két hagyományos összetevője ezúttal nem keveredik: a Budapest Kupa [2015. március 21.], illetve az amatőr és hobbievezősöket, szabadidős sportolókat és egyetemi csapatokat célzó Hív a Duna verseny [2015. április 26.] külön napokon kerülnek megrendezésre.

Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapest Kupa dinamikus fejlődését jelzi, hogy az előző évekhez képest, több mint ötszörösére nőtt a nevezők száma: 570 versenyző, 70 egységben, 7 országból méri össze erejét. A felnőtt, olimpiára készülő versenyzőktől az egyetemi csapatokon át, masters [veterán] evezősöket is köszönthetünk az indulók között. A verseny különlegessége, hogy a Dunán a csapatok egymás utáni indítással, ún. üldözéses versenyben teljesítik a 4,5 kilométeres távot.

Dunai-evezős-verseny

Idén először a Budapest Kupa a három közép-európai, Duna-parti főváros – Bécs, Pozsony, Budapest – Capital Cup elnevezésű evezős versenysorozatának nyitó állomása is egyben. A végső győztes a mindhárom fordulóban a távot sikerrel teljesítők közül kerül ki. A Capital Cup alapító megállapodását Magyarország, Ausztria és Szlovákia evezős szövetségeinek elnökei [Dr. Bényi Szabolcs – MESZ, Horst Nussbaumer – Österreichischer Ruderverband, Alexander Dénes – Slovensky Veslarsky Svaz] írták alá a február 28-án a Győrben rendezett Ergométeres Evezős Országos Bajnokságon.

Az evezős évadnyitó rendezvény 2015. március 21-én, 09:45 órakor az I. világháborúban elesett evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét, majd 10:15 után rajtol a Budapest Kupa első divíziójának mezőnye. A parton maradók videóközvetítés segítségével kapnak betekintést a verseny izgalmaiba, ugyanis a mobiltechnológiák alkalmazásával először lesz lehetőség az események követésére a Margitszigeten elhelyezett kivetítőn, valamint az interneten.

A szervezők nem titkolt célja az, hogy ezzel a látványos evezős rendezvénnyel a sportágat népszerűsítsék, Budapest ékességét, a Dunát, mint sportolásra is alkalmas folyót megszerettessék gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, illetve különleges versenyzési lehetőséget kínáljanak hazai és külföldi evezősök számára Budapest központjában.

További információk a rendezvény hivatalos honlapján.

Forrás: Danubius Nemzeti Hajós Egylet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.03.20.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close