FIFA, labdarúgás, Sportpolitika — 2015/02/03 at 16:50

Négyen szállnak harcba a FIFA elnöki posztjáért

by

Január 29-ig gyűjthettek támogatókat a FIFA elnöki címére pályázó jelöltek. Legalább öt nemzeti szövetség ajánlására volt szükség a versenyben maradáshoz, de hogy mennyire nem könnyű összeszedni azt a pár szavazatot a 209 tagszövetségtől, az is bizonyítja, Sepp Blatter egyik legkomolyabb kihívója is elszállt.

Jerome Champagne, a FIFA egykori főtitkárhelyettese jelezte legkorábban, hogy szeretné átvenni Sepp Blattertől a hatalmat és megreformálni a szervezetet. Ám hiába folytatott egy éves kampányt, mindössze három tagszövetség állt ki mellette. A francia sportvezető így kénytelen volt visszalépni, pedig komoly kihívónak számított.

Jerome-Champagne

David Ginola kiesése viszont kevésbé számít meglepetésnek. A korábbi francia válogatott labdarúgót a pimasz marketingakcióiról ismert Paddy Power pénzelte, így Ginola szándéknyilatkozata is inkább csak egy újabb látványos dobásának számított a fogadóiroda részéről.

David Ginola

Versenyben maradt viszont Michael van Praag, a Holland Labdarúgó Szövetség elnöke és Luis Figo, korábbi portugál válogatott labdarúgó, aki az utolsó pillanatban jelentette be kandidálását és szerezte meg a szükséges támogatást.

Michael van Praag

A FIFA elnöki székéért négy személyes viadalt rendeznek. Michael van Praag és Luis Figo mellett ugyanis Ali Bin Al Hussein, a FIFA alelnöke is a kihívók táborát erősíti, míg a jelenlegi elnök, Sepp Blatter szívesen meghosszabbítaná mandátumát.

Luis Figo

A legutóbbi négy FIFA elnökválasztás

2011: Blatter végül kihívó nélkül maradt. Mohamed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke szállt volna harcba ellene, de kénytelen volt visszalépni, mert vesztegetési vádak miatt felfüggesztették a tagságát.

2007: Egyedül Blatter indult az elnökválasztáson.

2002: Blatter az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnökével, Issa Hayatou-val szemben nyert.

1998: Blatter az UEFA korábbi elnökét, Lennart Johanssont előzte meg a Joao Havelange által üresen hagyott elnöki székért folytatott versenyben.

Az ötödik ciklusára törekvő Blattert az utóbbi hónapokban nagyon sok bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt.

Sepp Blatter

Blatter a legutóbbi elnökválasztáson azt ígérte, hogy az lesz számára az utolsó, mégis meggondolta magát. A kritikák ellenére a szavazás fő esélyesének számít, mert rengeteg lekötelezettet szerzett magának a tizenhat éves regnálása alatt. Legnagyobb ellenfele a nemzetközi sportdiplomáciában szintén erős névnek számító Ali Bin Al Hussein lehet.

Ali Bin Al Hussein

A FIFA elnökválasztására május 29-én kerül sor Zürichben.

Forrás: espn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.02.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close