FIFA, labdarúgás, Sportpolitika — 2015/01/07 at 11:50

Komoly kihívója akadt Blatternek a FIFA elnöki pozíciójáért

by

Ali Bin Al Hussein jordán herceg, a FIFA alelnöke bejelentette indulását a világ labdarúgását irányító testület elnöki posztjáért Joseph Blatterrel szemben.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget ért botrányok miatt sokan várják a reformokat egy megbízható vezetőtől, ezért Ali Bin Al Hussein komoly támogatottságra számíthat. „Eljött az ideje annak, hogy az adminisztratív ellentmondásokról újra a labdarúgásra kerüljön a hangsúly” – nyilatkozta a 39 éves sportvezető, aki a FIFA alelnökeként és a Jordán, valamint a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.

Ali Bin Al Hussein

Korábban a francia Jerome Champagne, a szervezet egykori főtitkárhelyettese és nemzetközi igazgatója is kifejezte indulási szándékát az elnöki posztért, de a nemzetközi sportdiplomáciai körökben Ali Bin Al Husseint sokkal erősebb jelöltnek tartják. A jordán herceg valószínűleg számíthat a Michel Platini vezette UEFA támogatására, és hozzá hasonlóan reformgondolkodásúnak tartott CONCACAF elnök, Jeffrey Webb is mellette szavazhat. Az afrikai és az óceániai régió inkább Blatter párti, míg Ázsiában megosztásra kerülhetnek a voksok: a kontinens szövetségének elnöke, Salman bin Ibrahim Al Khalifa sejk ugyanis Blatter újraválasztását favorizálja, de Ali Bin Al Hussein több nemzeti szövetség vezetőjével is jó kapcsolatot ápol.

Ali Bin Al Hussein és Sepp Blatter

A legutóbbi négy FIFA elnökválasztás

2011: Blatter végül kihívó nélkül maradt. Mohamed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke szállt volna harcba ellene, de kénytelen volt visszaléni, mert vesztegetési vádak miatt felfüggesztették a tagságát.
2007: Egyedül Blatter indult az elnökválasztáson.
2002: Blatter az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnökével, Issa Hayatou-val szemben nyert.
1998: Blatter az UEFA korábbi elnökét, Lennart Johanssont előzte meg a Joao Havelange által üresen hagyott elnöki székért folytatott versenyben.

Az ötödik ciklusára törekvő Blattert az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt.

A FIFA elnökválasztására május 29-én kerül sor Zürichben. A jelöltek január 29-ig jelezhetik kandidálásukat.

Forrás: theguardian.com

One Comment

  1. Pingback: Négyen szállnak harcba a FIFA elnöki posztjáért | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.01.07.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close