labdarúgás, Sportgazdaság — 2015/01/02 at 11:50

Dortmundi transzfertragédia

by

Miért fontos a sportigazgatók szerepe a mai labdarúgásban? – merül fel a kérdés, a Bayern München és a Borussia Dortmund utóbbi félévét látva. 45 millió euró itt, 47 millió ott… mindkét együttes nagyságrendileg ugyanannyit költött 2014 nyarán átigazolásokra. Mégis, az egyik a Bundesliga csúcsán veretlenül, a másik pedig kieső helyen telel.

Nyílván ez egy bonyolult, sok összetevős helyzet, de biztos vagyok benne, hogy az edzői csapat mellett a menedzsment is kőkeményen felelős az eredményekért. A bajorok a nyári átigazolási időszakban 45,8 millió eurót költöttek a keret tökéletesítésére. Fizettek Medhi Benatia [24,64 M], Juan Bernat és Xabi Alonso [8,8 és 8,8 M], valamint Pepe Reina [2,64 M] játékjogáért. Sebastian Rode és Robert Lewandowski pedig ingyen érkezett a csapatba. Reinát leszámítva mindenki stabil, jó teljesítményt nyújtott, maximálisan megfelelve az átigazolásuknál felállított elvárásoknak. A 45 szerzett pont, az első hely és az eddig veretlen szereplés is ezt mutatja. Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a klub összesen 47,26 millió euró értékben adott el játékosokat a nyáron és összességében majd 2 millió euró pluszban zárt, kijelenthetjük, hogy a menedzsment egészen zseniális teljesítményt nyújtott 2014 nyarán.

A Bayern München és a Borussia Dortmund játékosai a rangadó előtt

Ezzel szemben a Borussia Dortmund 47, 61 millió eurót költött. Érkezett Ciro Immobile [17,07 M], Matthias Ginter [8,8 M], Adrián Ramos [8,54 M], Shinji Kagawa [7,04 M] és Nuri Sahin [6,16 M]. A BVB összesen 2,46 millió euró értékben adott el játékosokat ebben az időszakban, tehát több mint 45 millió eurót költött a menedzsment a csapat erősítésére. Az új igazolásokkal felfrissített régi gárda összesen 15 pontra volt képes, amivel a tizenhetedik helyre tudta behozni a csapatot a téli szünetre. Igazából egyik játékos sem tudta azt hozni, amit a szurkolók elvártak. Ez még akkor is elmondható, ha azzal is számolunk, hogy sok új játékos a jövő embere, hiszen összesen, 23,6 év az átlagéletkoruk.

Borussia Dortmund vereség

Jürgen Klopp és Pep Guardiola vezetőedzők szinte naponta szerepelnek a német sportsajtó címlapján. A spanyol szakemberről dicshimnuszt zengnek, míg a korábban zseniként aposztrofált „Kloppo” jövője rendszeresen beszédtéma.

Jürgen Klopp

Viszont, még nem találkoztam olyan cikkel ahol Matthias Sammer és Hanz-Joachim Watzke munkássága került volna terítékre. Pedig köztudottan mindketten jelentős részt vállalnak a két klub átigazolásaiból, a szakmai stáb felállításából, főleg Watzke az, aki a sárga-feketék részéről irányítja a transzfereket. Melyik számít komolyabb hibának: tizenhetedik helyen szerepelni a csapattal a Bundesligában, vagy 47 millió eurót rosszul elkölteni és újabb, igen komoly anyagi nehézségek felé vezetni egy nem régiben csőd szélén álló klubot?

Borussia Dortmund szurkolói kép

Most itt az újabb átigazolási időszak és felmerül a kérdés, hogy továbbra is Watzke döntéseire épüljön-e a dortmundi jövő? És ezzel párhuzamosan az edzőzseni szerepeljen a címlapokon a rossz szerepelés miatt?

A bajorok részéről, pedig egy exdortmundi világklasszis csatár, a sztáredző, vagy éppen a keretet és szakmai stábot összerakó, nem utolsósorban gazdaságilag remek döntéseket hozó sportigazgató áll-e a bajnoki címet ünneplő tabló első helyén?

Forrás: transfermarkt.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.01.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close