labdarúgás, Sportjog, többféle sportág — 2014/12/16 at 09:50

Lex FIFA – felszámolnák a korrupciót a sportszervezetekben a svájciak

by

Egy frissen elfogadott svájci törvényjavaslat miatt az országban székhellyel rendelkező sportszervezeteket komolyabb banki ellenőrzésnek vetik alá a jövőben. A FIFA és a NOB is érintett.

A „Lex FIFA” néven ismert törvényjavaslatot 128:62 arányban szavazták meg a svájci politikusok, és ezzel szeretnék visszaszorítani az országban található sportszervezeteket körüllengő korrupciós ügyeket. Svájcban közel 60 sportszervezet rendelkezik székhellyel, olyan többszáz millió eurós bevételű óriások is, mint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] és Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB].

FIFA központ

Az új szabályozás egy szélesebb kört érintő, pénzmosás elleni intézkedés-sorozat része. A rendelet értelmében a sport irányító testületeinek vezetői „politikailag exponált személynek” minősülnek, vagyis olyan pozíciót töltenek be, ahol  nagy a vesztegetés és a korrupció veszélye, így komoly ellenőrzésnek vethető alá. A Lex FIFA ezen kívül a pénzmosás elleni törvények hatálya alá rendeli a sportszövetségeket, jelenleg ugyanis a svájci illetőségű szervezetekre nem érvényesek a Financial Action Task Force [FATF] elnevezésű nemzetközi testület irányelvei. A javaslatot a svájci kormánynak még jóvá kell hagynia.

Sepp Blatter

A Lex FIFA keresztülvitelének fő mozgatója Roland Buechel, svájci politikus, aki többször is aggályát fejezte ki amiatt, hogy a svájci székhelyű sportszervezeteket érintő korrupció ügyek rengeteget ártanak az ország hírnevének. Eddig a Svájban található sportszervezetek kedvező státuszuknak köszönhetően jóval kevesebb adót fizettek, mint az üzleti vállalkozások, továbbá mentesek voltak korrupciós törvények alól is.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close