Jön az olimpia reformja

by

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai egyhangúlag megszavazták a Thomas Bach elnök által előterjesztett modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél gazdaságosabban lehet nyári és téli olimpiát rendezni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] szeretné vonzóbbá tenni a rendezést és lefaragni a költségeket. A szervezet kétnapos, monacói közgyűlésén így a jelen lévők egyhangúlag elfogadták Thomas Bach 40 pontos reformcsomagját.

Thomas Bach

A modernizációs program egyik alappillére, hogy az eddiginél hatékonyabb és rugalmasabb jelentkezést biztosít a rendezés iránt érdeklődő városoknak. Újdonságot jelent, hogy a potenciális jelentkezők, még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba, előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek plusz kiadások.

Az olimpia lebonyolítása is költségkímélőbbé válik a jövőben, mert a házigazda városnak – bizonyos korlátok mellett – megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt.

Baseball az olimpián

Emellett eltörölték azt a határt, miszerint a nyári játékokon legfeljebb 28 sportág szerepelhet, így a programba bekerülőknek már nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet. A mindenkori házigazda – megkötésekkel ugyan, de – maga határozhat sportágak felvételéről. A 2020-as tokiói olimpia rendezői valószínűleg élnek a frissen kapott jogukkal és az országukban óriási népszerűségnek örvendő karate, fallabda, baseball, illetve annak női változatát jelentő softball versenyeket is rendeznek majd.

Sponsors olympic

Bach nem titkolta, ártott az olimpia nimbuszának, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat jelentkező volt, de négy – elsősorban pénzügyi okokból – visszalépett, és csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben.

Olmpiai szemüveg

A közgyűlésén elfogadták azt a javaslatot is, miszerint létrehoznak egy digitális televíziós csatornát, amely az ötkarikás játékokkal foglalkozik. A megvalósítás 2015 és 2021 között nagyjából félmilliárd euróba kerül majd, ezt az összeget a NOB-alapból, valamint a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok fedezik. A csatorna születéséhez köthető az a döntés is, hogy a nyári és téli ifjúsági játékokat a jövőben a nem olimpiai években rendezik majd meg, így minden esztendőben műsorra tudnak majd tűzni egy NOB-eseményt.

Forrás: MTI

2 Comments

  1. Pingback: Hazárdjáték az olimpiarendezés? | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: A magyar olimpiai pályázati láz margójára | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close