labdarúgás, Sportjog — 2014/12/08 at 11:50

Képregénykiadó vétózta meg a Valencia új logóját

by

A spanyol La Ligában szereplő Valencia szerette volna felfrissíteni a klub címerét, benne a tradicionális denevérrel. Az új verziót azonban a Batman védjegyeket birtokló DC Comics túlzottan hasonlónak találta a denevérember szimbólumához és panaszt emelt a hatóságoknál.

Védjegyoltalmi kérvényt nyújtott be a Valencia az új címerére, de a DC Comics amerikai képregénykiadó jogászai panasszal fordultak az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz [OHIM]. A futball klub felfrissített logójában szereplő denevért ugyanis nagyon hasonlónak találták a birtokukban lévő Batman szimbólumhoz.

A Valencia logójának fejlődése

A Valencia az 1919-es alapítása óta használja jelképként a denevért. A Batman képregények akkor még nem is léteztek, csak 1939-ben jelentek meg. Az idők során mindkét logó több változáson esett át, de eddig jól megfértek egymás mellett. A Valencia által új dizájnként használni kívánt felemelt szárnyú denevér nem is az aktuális, hanem az 1999-es Batman Beyond emblémára hasonlít a leginkább.

Batman Beyond logo és a Valencia tervezett új logója

Noha több ponton is erősen megkérdőjelezhető, hogy mire alapozza a DC Comics az érveit, a Valencia, elkerülendő a jogi vitákat, visszavonta a terveket.

Valencia-logó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.08.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close