Könyvajánló — 2014/12/05 at 11:50

Rekop György és az Adminok: Trollfoci

by

TrollfociCím: TrollFoci

Szerzők: Rekop György és az Adminok

Kiadás éve: 2014

Kiadó: Twister Media Kft.

Oldalszám: 304

Nyelv: magyar
 
 
 
 

MB1: say no to biszem basz@m

Kemény fába vágták a fejszéjüket a TrollFoci szerkesztői azzal, hogy nyomtatott formában próbálják meg visszaadni egy annyira élénk Facebook oldal hangulatát, mint az övék. Még ha nem is a reprodukció volt a cél, az aktuális eseményekre való villámgyors reagálás, a napi többszöri frissítés, az új képekre, bejegyzésekre a kétszázezres rajongótábortól érkező elmebeteg kommentáradat, vagy az egymást generáló poénok okozta élményhez azért mégiscsak illik felnőnie a könyvnek is.

És ez elég jól sikerült! A TrollFoci könyvnek ugyanis nincs folyamatos cselekménye, hanem rövid szösszenetek, az oldalhoz kapcsolódó sztorik követik egymást, amelyeket még pársoros idézetek is megszakítanak. Olvasás közben így végig megmarad a pörgősség érzése, amit a Facebookon eredetiben is tapasztalhatunk.

Biztosan sok rajongót foglalkoztat, hogy kik a TrollFoci szerkesztői, de nekik egy picit csalódniuk kell. Bár bizonyos mértékig bepillantást nyerünk a színfalak mögé, az Adminok továbbra sem fedik fel teljes valójukat. A meghatározó tagok sorban bemutatkoznak, de nevet és arcot ezek után sem társíthatunk hozzájuk. Én személy szerint nagyra értékelem, hogy – ezen a téren is – tartják magukat az elveikhez.

A sztorizás a megszokott TrollFocis közvetlenséggel, humorral és hangnemben zajlik. Szóba kerülnek válogatott meccses túrák, személyes élmények, valamint a TrollFoci történetének eddigi mérföldkövei. És természetesen itt sem ússzák meg a zrikákat az oldal klasszikus figurái, például Böde JÖN Dániel, Rudolf OKAFOGYOTT Gergely, NO Bajner NO PARTY Bálint, vagy Mészöly BDSRSTNT Kálmán, hogy csak néhányat említsek.

Trollfoci idézet

A nagyobb egységeket megszakító pársoros idézetek a Facebookról származó olvasói sztorik (Mennyei Történetek), beszólások (Megmondóemberek), kommentátori elszólások (Nókomment), vagy a TrollFociról a médiában megjelent jellemzések (Rólunk Írták). Ez utóbbi rovat egyik gyöngyszeme éppenséggel tőlünk származik, abból a cikkből, amikor az Adminokkal készítettünk interjút.

Extrának pedig többek között az X-Faktort elhomályosító dalszövegeket, valamint TrollFocis itallapot kapunk, amiből kiderül, hogy Dombi Tibi 2 deci mamutvérből és 2 deci gleccservízből szereti a fröccsöt, ellenben Kovács KISKOKÓ Istvánnak be kell érnie 2 deci tejjel és 20 gramm kakaóval.

Aki esetleg még csak most készül megismerkedni a TrollFoci világával, de bizonytalankodik a hirtelen szembe jövő sok ismeretlen eredetű poén és mozaikszó miatt, ne habozzon, mert a könyv tartalmaz egy értelmező kéziszótárt is a sajátságos nyelvezethez.

ÉRTÉKELÉS
Vicc az egész!! Mármint, hogy a magyar labdarúgás népszerűsítéséért az elmúlt két évben többet tett egy troll-oldal, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség. Úgy gondolom, hogy ez mindent elmond a szövetség marketing tevékenységéről és kommunikációs melléfogásairól… A TrollFocit ugyanakkor dicséret illeti, mert magas színvonalon teszik a dolgukat: görbe tükröt állítanak a hazai futballtársadalom elé. Arról pedig nem ők tehetnek, hogy ilyen alapanyag jutott nekik. Biztos vagyok benne, hogy akkor is hasonlóan népszerűek lennének, ha nem kínunkban kellene a magyar labdarúgás visszásságain röhögnünk, hanem tiszta szívből hahotázhatnánk a minden bajnokságban előforduló viccesebbnél viccesebb szituációkon.
A könnyed szórakozás garantált, a hirtelen feltörő nevetések okozta rosszalló pillantások elkerülése végett, nyilvános helyen csak saját felelősségre szabad a könyvet olvasni!
9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close