labdarúgás, Sport PR — 2014/12/02 at 12:00

Hogyan gyűjtsünk vizet labdarúgással?

by

A világon közel 1 milliárd ember számára a mindennapi, tiszta ivóvízhez való hozzájutás komoly nehézségeket jelent. Ez egy olyan általános probléma, ami már több évtizede áll a különböző szervezetek fókuszában.

A vízhiány, illetve a víz higiéniai minősége a harmadik világban jelentős egészségügyi problémákat okoz, ami több emberéletet követel, mint bármilyen erőszakos cselekmény.

Jane Harrison és David Turnbull, az Atopia Research munkatársai egy kreatív ötlettel álltak elő, ahol az említett nehézségek megoldását a világ legnépszerűbb sportjával, a labdarúgással kötötték össze.

A kreálmányuk, az ún. PITCHAfrica, egy labdarúgó pálya, amely képes összegyűjteni az esővizet, majd megszűrni és iható minőségűvé varázsolni azt. Ezen felül a pályákkal képesek összekovácsolni a sportolni vágyó közösségeket is, amellett, hogy egy nagyon jó ügy érdekében tesznek lépéseket, mivel a sport mellett, a pályák alatt különböző tereket [oktatási, egészségügyi és digitális platformok] alakítottak ki.

Az első ilyen pályát 2010-ben alkották meg Los Angelesben, de azóta, már számos különböző helyen, köztük Dél-Afrikában, Haitin, Sri Lankán, Kenyában, Nigériában, Szenegálban és Kínában is lehet az esővizet gyűjteni.

A pályák működése egyszerű: az eső ráesik a focipályára, illetve a nézőtérre, majd keresztülhatol a szűrőkön és összegyűlik a pálya alatt mátrixban elhelyezkedő celluláris víztartályokban. A megtisztított vizet egyaránt lehet használni mezőgazdasági és otthoni használatra is.

Afrikában az éves csapadékmennyiség elérheti a 90 cm – 180 cm-t is, ami 1-2 millió liter tiszta vizet is jelenthet a kontinens lakói számára.

Forrás: inhabitat.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close