Sportmarketing, tenisz — 2014/12/01 at 11:50

Federer és Hewitt tesztelik a tenisz újraírt szabályait

by

Január 12-én Roger Federer és Lleyton Hewitt egy bemutató mérkőzésen találkoznak Sydney-ben. A meccs érdekessége, hogy új szabályokat tesztelnek, amelyek a játék felpörgetését és a meccsek időtartamának lerövidítését hivatottak szolgálni.

A Tennis Australia szervezet fejlesztette ki a tenisz rövidített formátumát. A legfontosabb szabálymódosítások, hogy hat helyett csak négy nyert gémig tartanak a szettek, 3:3-as állásnál – a 6:6-nál megszokott – rövidítésre kerül sor, a gémeken belül 40-40-nél a következő pont győztese nem előnyhöz jut, hanem rögtön megnyeri a gémet, továbbá a hálóról az adogatóudvarba pattanó szerva érvényesnek számít, nem kell megismételni.

Hewitt és Federer

A friss szabályokkal már kísérleteztek Ausztráliában klubszinten. Az új formátummal a játék felpörgetését és a meccsek időtartamának lerövidítése a cél. Egyelőre az amatőrök között várnak nagyobb hatást, mert így könnyebb lesz beleilleszteni egy tenisz meccset az emberek szoros napirendjébe. Azonban sok profi, köztük Federer – aki élen jár a játékosok érdekeinek képviseletében a túlzsúfolt versenynaptár könnyítéséért – szintén örömmel fogadta a kezdeményezést.

Hosszú tenisz mérkőzés

Mindemellett egy sportág megújulása fontos lépés a közönség, a szponzorok és a média kiszolgálásában, a látványosság erősítésében. Sőt gyakran a sportág sorsa is múlhat a modernizáláson, mint ahogyan a birkózás is a szabályok frissítésének köszönhetően maradhatott az olimpiai programban. De említhetnénk az öttusát is, amely egy többnapos maratonból vált az évek alatt pörgős, média- és szurkolóbarát versennyé.

Forrás: tennis.com.au

One Comment

  1. Pingback: Kutyusok voltak a labdaszedők a teniszcsillagok meccsén | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.12.01.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close