olimpia, Sportmarketing — 2014/11/25 at 11:50

Bemutatták a riói olimpia kabalafiguráit

by

Húsz hónappal a játékok kezdete előtt bemutatták a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia kabalafiguráit. A fantázia szülte lények a névadásra várnak, az internet közönségének szavazatai döntenek a lehetséges változatok közül.

Noha a 2016-os nyári játékok kabalafigurái már bemutatkoztak a publikum előtt, hivatalos megszólításuk egyelőre nincs. Oba és Eba, Tiba Tuque és Esquindim, illetve Vinícius és Tom – ezekre a névpárokra lehet leadni a voksokat december 14-ig a riói olimpiai honlapján vagy Twitter oldalán.

A történetük szerint mindkét lény a 2009. október 2-án született. Abban az örömrobbanásban jöttek létre, amely Rio de Janeiróban történt, amikor megkapták az olimpia rendezésének jogát. A figurák a Brazília flóráját és faunáját hivatottak szemléltetni, kialakításukban a pop-art és az animációs filmek is közre játszottak.

A-riói-olimpia-kabalafigurái

Az olimpiai kabala az országban megtalálható állatfajok keveréke, speciális képessége pedig, hogy bármekkorára ki tudja nyújtani a karjait és a lábait. A paralimpiai kabala a brazíliai esőerdők növényeinek összeolvadása és mindenféle varázslatos tárgyat képes előrántani a falevelek alkotta frizurájából.

Rio 2016 mascots

A figurák elsődleges feladata a közönség, de leginkább a gyerekek szórakoztatása. Azon kívül persze hatalmas üzletet is jelentenek. A szervezők 400 millió dolláros forgalmat remélnek a merchandising termékekből, amelynek várhatóan negyede kötődik majd a kabalákhoz. Az ajándéktárgyak bevételének 15-20 százaléka marad a szervezőbizottságnál, a többi a hivatalos gyártóké és kereskedőké. A merchandising kampány keretében 12 ezer termékkel készülnek a játékokra, a célcsoportot főleg a gyerekek jelentik. Az értékesítés 90 százaléka előreláthatóan belföldi lesz.

Olimpiai kabalafigurák Rióban

Az elmúlt napokban az 1980-as moszkvai, a 2004-es athéni, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékok kabalája is vendégeskedett Rióban.

Forrás: rio2016.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.11.25.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close