olimpia, Sportgazdaság — 2014/11/24 at 11:50

Közösségi finanszírozásból pályázna Párizs az olimpiára

by

Az ország gazdaságának vergődése miatt szeretnék elkerülni az adókból befolyt pénzek felhasználását, ezért egy szokatlan megoldáshoz nyúlnának a franciák a 2024-es olimpiai pályázat során: közösségi finanszírozás segítségével készítenék el az anyagukat.

Köztudott, hogy az olimpiai játékok megrendezése elképesztő összegeket emészt fel, de már a pályázat benyújtásához is sok pénz kell. Egy kandidálás 80-100 millió euróba is kerülhet és a siker egyáltalán nem garantált. Érthető, hogy nehéz gazdasági helyzetben alaposan megfontolják már a jelentkezést is az országok.

olimpiai zászló

A sikertelen 2008-as és 2012-es olimpiai, valamint a szintén elbukott 2018-as téli olimpiai kandidálás után a 2024-es nyári játékok megrendezésének gondolatával kacérkodik Franciaország. A helyi olimpiai bizottság elnöke, Denis Masseglia azonban érdekes ötlettel állt elő a pályázat finanszírozását illetően. Közösségi finanszírozást [crowdfunding] használna, amely egyúttal kitűnő indikátora lenne a jelentkezés támogatottságának is.

Masseglia egy jól átgondolt televíziós show műsorra alapozná az emberek mozgósítását és hozzávetőlegesen 5 euró felajánlásával számolna fejenként. Arról nem beszélt, hogy mekkora összeg összegyűjtésére számítana ilyen módon, de a hiányzó részt magántámogatásokkal egészítené ki.

Párizsi olimpiai logó tervek

2024-ben lenne a századik évfordulója annak, hogy Párizs utoljára olimpiát rendezett, de még egyáltalán nem biztos a pályázat benyújtása. Januárra készül el a megvalósíthatósági tanulmány és sokat változtathat az elképzelésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] decemberi gyűlésének kimenetele is. Thomas Bach, a NOB elnöke ugyanis az utóbbi időszak negatív tapasztalatai következtében megreformálná a rendszert, hogy a pályázat vonzóbb és kevésbé költséges legyen.

Forrás: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.11.24.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close