amerikaifutball, Sportgazdaság — 2014/10/30 at 12:00

Gazdag amerikaiak a sportban

by

A Forbes idén is, mint minden évben összegyűjtötte a leggazdagabb amerikaiak névsorát. A 400-as listán a világ legbefolyásosabb emberei szerepelnek, akik összvagyona 2,3 trillió dollárnak felel meg.

Számos iparágból verődött össze a díszes társaság, ahol a nagy tech-óriások vezetői egyértelműen dominálnak, így nem volt kérdés, hogy a lista 1. helyén Bill Gates áll, a maga 80,8 milliárd dollárjával. Azonban ezen lajstrom tartalmaz olyan befektetőket és vállalkozókat is, akik többnyire a sportnak köszönhetik a jólétüket.

A felsorolás 88. helyén Stanley Kroenke áll 5,7 milliárd dollárral, aki egy olyan sport birodalmat épített fel major ligás csapatokból, amik megalapozták neki a jövőt. Olyan együttesekről beszélhetünk, mint a Denver Nuggets [NBA], a Colorado Avalanche [NHL], St. Louis Rams [NFL], Colorado Rapids [MLS] és az angol nagyágyú, Arsenal FC.

A listán a 117. helyet elfoglaló mogul, Jerry Jones [4,2 milliárd dollár] a világ legértékesebb csapatának, a Dallas Cowboys-nak a tulajdonosa. Mögötte a 121. helyen áll Robert Kraft, a New England Patriots nagyhatalmú ura, 4 milliárd dolláros vagyonnal.

A következő milliárdoshoz viszonylag nagyobbat kell ugrani, mivel Stephen Bisciotti „csupán” 2,6 milliárd dollárral rendelkezik, ami a 237. helyre elég neki idén. Ő a Baltimore Ravens tulajdonosa.

További sportmilliárdosok a Forbes gyűjtése alapján:

  • 267. Robert McNair – 2,4 milliárd $ – Houston Texans
  • 284. Arthur Blank – 2,3 milliárd $ – Atlanta Falcons
  • 311. James France – 2,1 milliárd $ – NASCAR
  • 370. James Irsay – 1,74 milliárd $ – Indianapolis Colts
  • 372. Dan Snyder – 1,73 milliárd $ – Washington Redskins
  • 386. Tom Benson – 1,63 milliárd $ – New Orleans Saints

A listából egyértelműen kitűnik az NFL dominanciája és pénzügyi/gazdasági jelentősége. Nem véletlenül a legjobban működő professzionális bajnokság a világon.

 Forrás: forbes.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.10.30.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close