autósport, Sportgazdaság — 2014/10/29 at 11:50

Forma 1: válságban a kiscsapatok

by

Nehéz helyzetben vannak a kis istállók a Forma 1-ben: két hét alatt a Caterham és a Marussia is csődbiztos irányítása alá került.

A hétvégi Amerikai Nagydíjon mindössze 18 autó fog felsorakozni a rajtrácson, mert a Caterham és a Marussia pénzügyi okokból távolmaradásra kényszerül. A két istálló biztosan kihagyja az egyesült államokbeli mellett a brazíliai futamot is, és sajnos valószínűleg már nem is indulnak többet az idényben.

Marussia F1

A Caterham körül már régebb óta zajlik a színjáték a megmentőként várt, majd néhány hónap után eltűnő új tulajdonosokkal, az elbocsátott alkalmazottakkal és az állítólag kifizetetlen számlákkal. A Marussiát a pénzügyi nehézségek mellett a pilótájukat, Jules Bianchit három hete ért drámai baleset is súlyosan érintette.

Caterham F1

A két kis istálló financiális problémái az egész Forma 1 szerkezeti válságát is jelzik: hatalmas anyagi ráfordítással jár a versenyzés, ráadásul a kereskedelmi bevételek elosztása is csak tovább mélyíti a szakadékot a nagyok és a kicsik között. 2010 óta három új istálló próbálkozott, de egyiknek sem sikerült megragadnia a mezőnyben, mindegy becsődölt.

Forma 1 célzászló

Forrás: formula1.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.10.29.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close