FIFA, labdarúgás, Sportpolitika — 2014/10/03 at 11:50

Tiltakoznak a műfüves világbajnokság ellen a női labdarúgók

by

Nemi diszkrimináció miatt női válogatott labdarúgók egy csoportja pert indított a FIFA és a Kanadai Labdarúgó Szövetség ellen, mert műfüves pályákon tervezik megrendezni a jövő évi világbajnokság mérkőzéseit.

A női labdarúgók képviselői már július végén jelezték nemtetszésüket a FIFA és a Kanadai Labdarúgó Szövetség [Canadian Soccer Association – CSA] felé. Hagytak időt a két szervezetnek a válaszra, de hiába vártak: a FIFA illetékesei elkezdték a hat kanadai helyszín alkalmasságának felmérését a jövő évi vb-re. Tatjana Haenni, a FIFA női tornákért felelős igazgatóhelyettese azt is kijelentette, hogy nem kívánnak módosítani az eredeti elképzelésükön, nincs B-tervük.

A 2015-ös női labdarúgó világbajnokság helyszínei

A közel negyven válogatott női labdarúgó – köztük a tavalyi év legjobbjának választott német Nadine Angerer – nem látva más lehetőséget az érdekeik érvényesítésére, pert indított a FIFA és CAS ellen az ontarioi bíróságon. Keresetükben nemi diszkriminációra hivatkoznak, mert véleményük szerint a műfüves pályák megváltoztatják a játék menetét, magasabb rajtuk a sérülésveszély és alsóbbrendű megoldásnak minősülnek nemzetközi tornák esetén.

Női labdarúgó világbajnokság műfüves pályákon

A felnőtt férfiak eddigi húsz világbajnokságának valamennyi meccsét hagyományos füvön rendezték, korosztályos tornán viszont már használtak műfüvet. A női labdarúgók a FIFA azon tavalyi felmérésére is hivatkoztak, amely szerint a profi focisták 77 százaléka a hagyományos füvet részesíti előnyben. A pert benyújtók csoportja egyelőre nem tervezi a világbajnokság bojkottálását.

Forrás: reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.10.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close