labdarúgás, Sportpolitika — 2014/10/01 at 12:15

Állami pénzek ide, állami pénzek oda

by

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma [EMMI] nemrégiben tette közzé az augusztus végéig kifizetett támogatások listáját, amely számos, pikáns részletet is tartalmaz.

Alapesetben az EMMI alapítványok, egyetemek, iskolák, kórházak és számos egyéb szervezet számára juttat állami támogatást, azonban kis hazánkban sportszövetségek és elméletileg piaci alapokon működő sportklubok is jelentős haszonélvezői a minisztériumi kifizetéseknek.

Így nem meglepő, hogy a listán szereplő labdarúgó klubok közel 2 milliárd forintnyi közvetlen állami támogatáshoz jutottak augusztus végéig, s ezen összeg közel negyede egyetlen klub, a Ferencváros kasszájába vándorolt.

A kormány.hu-n megtalálható összesített kiadványban a Ferencvárosi Labdarúgó Club is szerepel, amely szervezet két tételben idén, eddig összesen 450 millió forint költségvetési pénzt kapott. A legfrissebb egy 150 milliós tétel, melyet július és augusztus során ítéltek meg a Fradinak, diáksporttal, utánpótlás-neveléssel, illetve az egyik, a klub tulajdonában lévő ingatlan vagyonkezelésével összefüggő feladatok ellátására. A fennmaradó 300 millió forintot pedig sportszakmai többletfeladatok támogatása címszó alatt utalták át a zöld-fehér együttesnek.

Azonban nem csak a legnépszerűbb magyar labdarúgó klub volt kedvezményezettje az állami pénzeknek: az Újpest sportszakmai többletfeladataira 300 millió forint jutott, sőt ugyanezen a jogcímen még 2 klub kapott támogatást: az MTK és a Vasas szintén 300-300 millió forintot. De nem szabad elmenni az MTK stadionjának fejlesztéséhez kapcsolódó 560 millió forint, illetve a diósgyőri klub 1,75 milliárd, és a debreceni klub 1,8 milliárd forintos kifizetése mellett sem. Amellett, hogy a klubok élvezik a kormány támogatását, a Magyar Labdarúgó Szövetség is kiemelt összegekkel lett gazdagabb [Bozsik program – 160 millió, akadémiai rendszer és utánpótlás-nevelés támogatása – 1,55 milliárd Ft].

Ez a lista is jól mutatja, hogyan működnek a labdarúgó klubjaink és hogyan nem próbálnak a nyugat-európai modellekhez hasonlítani. De hisz minek is, amíg állam kifizeti a működési és egyéb költségeket…

Forrás: kormány.hu; mfor.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.10.01.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close