amerikaifutball, Sport PR — 2014/09/19 at 11:50

Családon belüli erőszak botrányába keveredett az NFL

by

Nagy a nyomás az NFL vezetőin, mert felületesen kezelték, amikor az egyik játékos a menyasszonyát bántalmazta. Azóta kiderült a helyzet súlyossága.

Ray Rice február 15-én ütötte meg akkori menyasszonyát [azóta feleségét], Janay Palmert. Tettéért két mérkőzésre szóló eltiltást kapott és a büntetés letöltését el is kezdte az idei szezon első fordulójában.  Szeptember 8-án azonban nyilvánosságra került a liftben történt incidensről készült felvétel, amelyen jól látszik, hogy a Baltimore Ravens sztárja szó szerint kiütötte hölgypartnerét. A videó kiszivárgását követően a játékostól azonnali hatállyal megvált a csapata, az NFL pedig az új bizonyítékokra hivatkozva határozatlan időre módosította az eltiltását.

Roger Goodell

Roger Goodellt, az NFL komiszárját az ügy miatt komoly támadások érték, ugyanis a családvédő, valamint női érdekérvényesítő szervezetek nagyon kevésnek tartották Rice eredeti, kétmeccses felfüggesztését. Noha az NFL és a Ravens képviselői egyaránt tagadják, hogy a döntés meghozatala előtt látták volna a videót, a felvételeket kiteregető TMZ bulvároldal azt állítja, hogy addigra már az illetékesek rendelkezésére bocsátotta. Annak legalábbis a tudatában kellett legyenek az ítéletalkotáskor, hogy Rice partnere az eszméletét vesztette az ütés következtében.

Ray Rice és felsége

Az NFL kétségbeesetten próbálja visszaállítani a megrendült jó hírnevét. A nők egyébként is kiemelt célcsoportja a ligának, de a nagy nyomást csak gyors és látványos intézkedésekkel lehetett enyhíteni. Goodell megerősítette a szabályok követését betartató csapatát és kiterjesztette a liga szereplőire vonatkozó kötelező oktatásokat, különös tekintettel a családon belüli erőszak és a szexuális bántalmazás elleni felvilágosításra.  Továbbá az NFL létrehozott egy speciális szakértői csoport, amelynek feladata fejleszteni és vezetni a liga családon belüli erőszak elleni törekvéseit. A kiválasztott négy hölgy [Anna Isaacson, Lisa Friel, Jane Randel, Rita Smith] mindegyike komoly presztízzsel rendelkezik a területen.

Az NFL problémái ezen a téren nem fognak egyik pillanatról a másikra megoldódni, mindenesetre pozitív irányba mozdultak el és jó alapot teremtettek a további intézkedéseknek.

NFL domestic violence

A USA Today adatbázisa szerint 2000 óta 84 aktív NFL-játékost tartóztattak le családon belüli erőszak miatt. A jelenség általános elterjedt a ligában: a 32 csapatból 27 érintett volt az ügyekben.

Forrás: nfl.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.09.19.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close