kosárlabda, Sportpolitika — 2014/09/10 at 11:53

EuroBasket 2015: elvették Ukrajnától, négy ország együtt kapta meg rendezést

by

A bizonytalan politikai helyzet miatt a FIBA elvette Ukrajnától a jövő évi férfi kosárlabda Európa-bajnokság rendezési jogát és négy másik országnak adta.

Franciaország, Horvátország, Lettország és Németország közösen lesznek az EuroBasket 2015 házigazdái. A csoportmérkőzéseket Montpellier-ben, Zágrábban, Berlinben és Rigában rendezik, míg, a kieséses szakasznak és döntőknek Lille 27 ezer férőhelyes sportcsarnoka ad otthont. A koncepció hasonló a 2020-as labdarúgó Európa-bajnoksághoz, amelyet szintén a kontinens különböző nagyvárosaiban tartanak.

FIBA EuroBasket 2013

Ukrajna 2011-ben nyerte el az EuroBasket 2015 rendezési jogát, de az idén a Krím-félsziget orosz megszállásával bizonytalanná vált a politikai helyzet az országban és biztonsági kérdések merültek fel. Június közepén ezért a FIBA Europe az Európa-bajnokság áthelyezéséről döntött. Az újonnan kiírt pályázatra 8 ország – a fentieken kívül még Finnország, Izrael, Lengyelország és Törökország – küldött be nevezést, amely az eddigi legnagyobb érdeklődét jelentette a szervezet történelmében.

EuroBasket 2015 logo

Az EuroBasket 2015 mérkőzéseire szeptember 5. és 20. között kerül sor. A hírek szerint a FIBA hajlandó a 2017-es kontinensviadallal kárpótolni Ukrajnát, ha addig sikerül megfelelő körülményeket teremteniük az országban.

Forrás: fibaeurope.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.09.10.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close