Sportmarketing, többféle sportág — 2014/08/27 at 08:00

Boldog születésnapot adidas!

by

Augusztus 18-án ünnepelte a sportszergyártó óriás a 65. születésnapját. A korai időszakot meghatározó testvérviszályról már sokan hallottak, de hogy honnan is datálódik a kezdet és milyen néven, hány csíkkal indult a világ mára egyik legismertebb márkája, azt kevesen tudják.

1924-ben Gebrüder Dassler Schuhfabrik néven jegyezték be az alapító Adolf Dassler édesanyjának mosókonyhájából induló vállalkozást. Az 1928-as olimpián még csak a 800 méteren aranyérmet nyerő Lina Radke, 8 évvel később pedig már egy legenda, Jesse Owens is az Adolf Dassler által készített cipőt hordta.

Adolf Dassler

Adolf Dassler azonban 1949-ben előröl kezdte a sportcipők gyártását. Miután ugyanis összekülönbözött testvérével, Rudolffal, 1948. június 16-án saját céget hozott létre, akkor még addas néven.  Érdekesség, hogy az ebben az időszakban készített cipőkön még csak két csík található. Egy évvel később Adolf kénytelen volt megváltoztatni a cége nevét, ugyanis egy Ada-Ada nevű frankfurti cég lépett a piacra, veszélyeztetve az addas név egyediségét. Ezután egy egyszerű „i” betű hozzáadásával született meg az azóta is változatlan brand. Az akkor már 47 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás augusztus 18-án lett bejegyeztetve a herzogenaurachi ipari névjegyzékben, a hivatalos születésnap tehát ehhez a dátumhoz köthető.

Az adidas logó fejlődése

1949-re készült el az első logó, amely már az egyedi jelentőséggel bíró 3 csíkot tartalmazta. De nem volt ez mindig olyan egyértelmű: az alapító ugyanis a sportolás és mozgás közben elemezte, hány csíkot kell alkalmaznia, hogy minél felismerhetőbbek és egyedibbek legyenek a cipők. Egyes korai modelleken nem volt ritka hogy öt vagy hat csík is szerepelt.

adidas logó

Azóta óriásivá nőtt a cég és közel 50 000 főt foglalkoztat, 1995-ben pedig a tőzsdei bevezetés is megtörtént. Jól sikerült az idei nyár is a vállalat életében: a labdarúgó világbajnokság kiemelt szponzoraként növelni tudták az eladásaikat, a döntőbe két általuk támogatott válogatott került, ráadásul az 5 legjobb góllövőből 4 az adidas új fejlesztésű cipőjében játszott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.08.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close