labdarúgás, Sportmarketing — 2014/07/22 at 10:50

Lesújtó a Double Pass jelentése a hazai labdarúgó akadémiai rendszerről

by

A kevés pozitív jel mellett a formalizálás szükségességét emeli ki jelentésében a belga Double Pass cég, amely tizenöt magyarországi futballakadémia működéséről készített felmérést a Magyar Labdarúgó Szövetség [MLSZ] felkérésére.

Az MLSZ honlapjára egy 15 oldalas kivonat került fel a belga cég 134 oldalas jelentéséből, amelyet a szervezet elnöksége április 22-i ülésén megtárgyalt és el is fogadott. A szövetség egy februári háttérbeszélgetésen jelezte, a tervek szerint annak függvényében osztja majd ki az állami támogatást az akadémiák között, hogy azok hogyan szerepeltek a Double Pass által elvégzett vizsgálaton. A jelentésben nem lehet megtalálni az „erősorrendet”, ugyanakkor az index.hu-n olvasható cikk szerint a legjobban Debrecen [Debreceni Labdarúgó Akadémia] teljesített a győri [Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia], a szombathelyi [Illés Labdarúgó Akadémia] és az angyalföldi [Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia] előtt.

Puskás Akadémia

Az index.hu néhány főbb pontban jellemezte a belga cég által meghatározott problémákat, e szerint több helyen „az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt”, „konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak”, „kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel [talent pool] dolgozó speciális edzőket”, valamint hogy a „részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek”.

A belga cég összegzése szerint a legnagyobb ellentmondást látszólag az jelenti, hogy a műhelyek produktivitása, azaz a fiatal tehetségek akadémiai klubokból való átirányítása, integrálása összességében jónak mondható, nemzetközi összehasonlításban is. Ugyanakkor a produktivitás itt mennyiségi mérőszám, és nem ad értékelést a játékosok kvalitásairól. Az ellentmondás abban fogalmazódik meg, hogy a szervezeti struktúra és az egyéni fejlesztés messze elmarad az elvárt értékektől.

Double Pass honlap

A jelentés leszögezi, hogy a formalizálás terén elengedhetetlen a hatékony fejlesztés, mert e nélkül a hazai akadémiai modell nem képezhető le. A jelenlegi működési modellben – amelyben a döntések általában informálisak, személyfüggőek vagy egy kézben összpontosulnak – lehetetlen hosszú távú koncepciókat megvalósítani.

A riport alapján szintén elengedhetetlen lenne a tehetségek kiválasztásának, illetve képzésének formalizálása is, ez azonban szorosan összefügg a humán erőforrás helyzettel, nemcsak létszámban és minőségben, hanem a feladatok szétosztásában is. A Double Pass összegzése ugyanakkor jó stratégiai döntésnek értékelte az infrastruktúra-fejlesztést, ugyanis az akadémiák nagy részén már kulturált körülmények között zajlik a munka.

MLSZ logo

Kevésbé borúlátóan értékelt Szabó Tamás, aki az MLSZ részéről az akadémiai auditálás vezetője: „A Magyar Labdarúgó Szövetség három évre szóló együttműködést kötött a belga Double Pass céggel, a munka első szakasza zárult csak le a labdarúgó akadémiák felmérésével, a hiányosságok megállapítása után az intenzív javítási, tanulási folyamat szeptemberben kezdődik meg.”

Szabó Tamás az MTI-nek leszögezte: óva intene mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen a Double Pass első auditálása kapcsán, amelynek eleve az volt a célja, hogy független felmérés készüljön a hazai elitképzést végző akadémiák jelenlegi állapotáról. „Ez egy nagyon komoly, Magyarországon eddig példa nélküli, széles spektrumot átölelő vizsgálat, amely támpontot ad ahhoz, hogy a sikeres külföldi akadémiákhoz képest hol járunk, és hogyan tudunk előrelépni” – mondta a NUPI korábbi vezetője, hozzátéve, hogy nem a minősítés, a számonkérés volt a cél, és ezt kellett megértetni a klubokkal is még a Double Pass megérkezése előtt. Kiemelte, hogy a támogatásokat éppen ezért nem is befolyásolja a jelentés, arra majd az újabb, egy év múlva kezdődő második auditálás lesz komoly hatással.

A magyar U19-es válogatott

A klubokról külön-külön készített anyagokat áprilisban minden egyesülettel két-két órás megbeszélésen ismertették, és írásban is megkapták azt, melyre reagálhattak, és megoszthatták a véleményüket róla az MLSZ-szel.

Az új, nyolchónapos, úgynevezett tanulási szakasz szeptemberben indul, melynek már úgy vághatnak neki az akadémiák, hogy tisztában vannak a feladatokkal, s ehhez a Double Passtól és az MLSZ-től is minden segítséget megkapnak. „Különböző módszertanok szerint zajlik majd az elkövetkezendő időszak, workshopokat tartunk, külföldi tanulmányutakat szervezünk, és edzéslátogatások is lesznek többek között. A Double Pass is megerősített stábbal járja majd az akadémiákat, a magyar szövetség pedig az edzői, az utánpótlás és a szakmai bizottság bevonásával dolgozik majd a projekten” – vázolta a közel jövő feladatait Szabó Tamás, hozzátéve, hogy szigorú forgatókönyv alapján haladnak majd.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.07.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close