amerikaifutball, Sportgazdaság — 2014/07/14 at 11:50

Rekord bevételnek örülhet a Green Bay Packers

by

A labdarúgó klubok gazdasági életébe már többször bepillantást nyerhettünk, ezúttal azonban egy igazi csemegével szolgálhatunk a számok szerelmeseinek: az NFL egyetlen közösségi tulajdonban lévő klubja nyilvánosságra hozta a 2013-as szezonra vonatkozó pénzügyi adatait.

A Green Bay Packers amerikaifutball klub az egyetlen kisrészvényesek által birtokolt, non-profit módon működő franchise az egyesült államokbeli major ligákban. Ennek következtében minden évben nyilvánossá kell tegye a gazdasági eredményeit.

NFL-owner-cheesehead

A jelentés szerint a március 31-én lezárt 2014-es pénzügyi évet 324,1 millió dolláros rekord bevétellel fejezte be a Packers, amely 5,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábban elért, eddigi csúcsnak számító 308,1 millió dollárnál.

Lambeau Field

A bevételek kisebb, lokális része 136,4 millió dollárra rúgott. A csapat otthonául szolgáló Lambeau Field déli lelátójának 7 ezer ülőhellyel való bővítése nagy szerepet játszott a helyi piacról származó forgalom növekedésében, ugyanis 8 millió dollárral több jegybevétel landolt a kasszában. Az ingatlanfejlesztésnek köszönhetően a 80 735 férőhelyes Lambeau Field [egy 105 ezer lélekszámú városban!] a második legnagyobb befogadóképességű stadion az NFL-ben a New York Giants és Jets hazai pályájának számító Metlife stadion után.

Green Bay Packers közvetítési jogok

A bevételek nagyobb, nemzeti része 187,7 millió dollárt tett ki. Ez az összeg 7,8 millió dollárral emelkedett egy év alatt, amely főleg a liga tulajdonában lévő fizetős televíziós csatornától, az NFL Networktől kapott magasabb jogdíj-részesedésnek köszönhető. A Packers hangsúlyozta, hogy a nemzeti szintű bevételek a következő években várhatóan még jobban szárnyalni fognak az új televíziós szerződések életbe lépésének hatására: a liga média jövedelme csak az amerikai tévécsatornáktól évente átlagosan 5 milliárd dollár fölött lesz a következő szezontól.

Azonban nemcsak a bevételei nőttek a Packersnek, hanem a kiadásai is. A 2013-ban elköltött 298,5 millió dollár megfelezte, egészen pontosan 53 százalékkal rontotta az egy évvel korábbi profitot, így a klub 25,5 millió dolláros nyereséggel zárt.

Green Bay Packers öröm

A Green Bay Packers nemzeti bevétele hozzávetőlegesen a 3,1 százalékát jelenti az NFL által a 32 franchise-nak egyenlő arányban szétosztott pénznek. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a 2013-as szezonra vonatkozóan több mint 6 milliárd dollárt adott tovább a liga a kluboknak, ami szintén rekordot jelent a maga kategóriájában.

Forrás: packers.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.07.14.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close