Sportgazdaság, tenisz — 2014/06/18 at 11:50

Még több pénzért teniszeznek Wimbedonban

by

Az All England Lawn Tennis Club [AELTC] bejelentette, hogy a Wimbledon Grand Slam tenisztorna összdíjazása 25 millió font [30,4 millió euró] lesz, ami 2.4 millió fonttal több az egy évvel korábbinál.

A férfi és a női egyéni győztesek egyaránt 1.7 millió fontot vihetnek haza a tavalyi 1.6 millió fonttal szemben. A legnagyobb növekedésnek azonban mégsem ők, hanem a kvalifikációban, vagy a torna első három fordulójában búcsúzó teniszezők örülhetnek: számukra 12,5 százalékkal lesz magasabb a pénzdíj 2013-hoz képest.

Wimbledon logó

A Grand Slamek pénzdíjainak kiegyenlítődése egy néhány éves folyamat. Wimbledonban az elmúlt három év alatt a kvalifikáció díjazása összességében 93 százalékkal nőtt, míg az első három fordulóban kiesőké megduplázódott. Noha a gyengébb játékosok sem élnek szegénységben, a top teniszezőkhöz képest még így is jóval kevesebbet keresnek. A versenyszervezők pedig tudatában vannak annak, hogy ők is fontos szerepet játszanak a sportág életében, és számukra is hatalmas költséget jelent a profi versenyzés. A Grand Slam tornákon az egyéniben induló versenyzők 88 százaléka, nem éli meg a negyedik fordulót.

Wimbledon Center Court

A négy nagy tenisz torna közül tavaly a US Open volt a legbőkezűbb a 24,3 millió eurós összdíjazásával. Az idei Grand Slamek során az Australian Openen 23,9 millió eurót, míg a Roland Garroson kereken 25 milliót osztottak szét a résztvevők között.

A wimbledoni tornát június 23. és július 6. között rendezik.

Forrás: wimbledon.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.06.18.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close