fantasy sport, Sportgazdaság — 2014/05/12 at 11:50

Fantasy sportok: többmilliárd dolláros üzlet

by

Fantasy Sport – egyre gyakrabban hallani ezt a kifejezést. De mit is jelent pontosan? És tényleg akkora üzlet, hogy már televíziós műsorok is szólnak róla?

A fantasy sport nem csupán az álmodozásról szól. A sportok, a menedzserek, a meccsek és a sportolók mind valóságosak. Ha Torghelle gólt lő, vagy Besic jól szerel az NB I-ben akkor az azonnali haszonnal jár a fantasy csapatod számára. A fantasy sport játékok kimenete tehát a való világ eseményein alapulnak. Most már érthető, hogy miért olyan lelkesek, akik egyszer kipróbálják!

NFL fantasy draft week

A fantasy sportok az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek. Az első kezdeményezések közel 50 évvel ezelőtt születtek, de a nagy áttörést az internet hozta meg, aminek köszönhetően a fantasy sportok világa többmilliárd dolláros üzletté fejlődött az elmúlt 15 évben. A Fantasy Sports Trade Association 2011-es kutatása szerint 27 millió amerikai játszik valamilyen fantasy sportot, akik évente hozzávetőlegesen 5 milliárd dollárt költenek a szenvedélyükre belépési díjak, szoftverek, kiadvány előfizetések és más termékek vásárlásával.

Fantasy sportok hatásai

Az infografika kattintásra megnő!

A biznisz növekedésével a fantasy sportok beágyazottsága is elmélyült. Saját honlapjaik, fórumaik, szakíróik, statisztikusaik vannak, a sportszövetségek pedig a megabrandek bevonásával – az NBA például a Yahooval karöltve – indítják el saját fantasy ligájukat.

NBA fantasy Yahoo

A fantasy játékok minden létező platformon hódítanak. A Fantasy Sports Television Network [FNTSY] online televíziós csatorna tartalomszolgáltatási együttműködésre lépett a Bloomberg hírügynökség sport divíziójával. Az Anthem Media médiacég márciusban indította az FNTSY-t, amely kifejezetten a fantasy sportokkal foglalkozik. A Bloomberggel kötött megállapodás szerint az FNTSY naponta 30 perces programot közvetíthet fantasy sportokról és statisztikákról. A műsor alapvetően az Észak-amerikai kosárlabda, baseball, labdarúgó és amerikaifutball fantasy ligáira épül majd.

Mindeközben a Global Gaming Network [GBGM] a Planet X TV-vel állt össze, hogy új céget hozzanak létre, amely a fantasy sportokról fog programot szolgáltatni kábeltelevízióknak, valamint online és mobil csatornáknak. Az Amped Fantasy Productions fejlesztéssel, gyártással és terjesztéssel is foglalkozni fog a fantasy sportok területén.

MLSZ Fantasy Liga

A fantasy sport térnyerése Magyarországon is érezhető. A legnagyobb hazai fantasy liga a Magyar Labdarúgó Szövetségé, amelyet a Statzup csapata részletes statisztikai rendszerre építve fejlesztett számukra.

Ha szeretnél többet megtudni a fantasy sportokról és az MLSZ Fantasy Ligáról, megnézheted a Statzup előadását a május 29-i Sportmarketing Újragondolva Meetupon!

Forrás: fsta.org, mashable.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.05.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close