labdarúgás, Sport PR — 2014/04/04 at 11:50

Mi a közös az angol válogatott vb-mezében és a Depeche Mode-ban?

by

A híres grafikus, Neville Brody tervezte az angol labdarúgó válogatott mezére kerülő feliratok betűtípusát. A gyártó Nike is kitett magáért, rengeteg finomságot csempésztek a dressz dizájnjába.

Nemcsak a pályán készülnek teljes erőbedobással a válogatottak a nyári futball-vb-re. Bevett módszer, hogy egy-egy világversenyre új mezt kapnak a csapatok, (fizessenek csak a szurkolók az új ereklyéért) de ritkán fektetnek akkora hangsúlyt a részletek kidolgozására, mint ahogyan most az angolok tették.

Az angol válogatott a 2014-es vb-mezben

A neves grafikus dizájner, Neville Brody egy új betűtípust alkotott a mezre kerülő feliratokhoz. Saját bevallása szerint a tervezés során – az angol válogatottat jellemző – ösztönösség és megbízhatóság elegye adta a fő inspirációt. A művész eljátszott a mez anyagában végigfutó halszálka mintával is, amely visszaköszön a karakterek felületén, így az egész megjelenés az innováció, a feltalálás és a meglepetés gondolatát hangsúlyozza a geometriai struktúra köré építve.

A 2014-es vb-re készült angol mez felirata

Az angol válogatott vb-mezét a Nike készítette. A tiszta fehér szerelés az 1970-es világbajnokságon viselthez hasonlít, de tetten érhető a megjelenésében az angol lovagok páncélzatának emléke is. Ez utóbbit a már tárgyalt halszálkák, valamint a vállakon végigfutó, fényes szatén szalagok testesítik meg. A mez belsejében, a nyak hátulján kivehető az angol zászlóból is ismert Szent György kereszt.

Szent György kereszt az angol válogatott mezének nyak részében

A második számú, piros színű garnitúra érdekessége, hogy nem a fehér változat eltérő színű másolata, hanem abban is különbözik, hogy környakat kapott a V-kivágás helyett.

Angol válogatott idegenbeli mez a 2014-es vb-re

Neville Brody évtizedek óta a grafikusok és tipográfusok nemzetközi élvonalához tartozik. Dolgozott többek között a Depeche Mode zenekarral és olyan márkákkal, mint a Samsung és a Supreme, továbbá az ügynökségével újratervezte a BBC online arculatát. Brody nevéhez fűződik a betűtípusokat a világon elsőként kínáló webshop elindítása is.

Forrás: designweek.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.04.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close