labdarúgás, Sportpolitika — 2014/03/17 at 11:50

Uli Hoeness minden címét elvesztette a Bayernnél

by

Adóelkerülés miatt három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a müncheni tartományi bíróság Uli Hoeness-t. A sportvezető elfogadta a döntést és azonnali hatállyal lemondott a Bayern München egyesületnél és részvénytársaságnál betöltött tisztségeiről.

Uli Hoeness tavaly januárban tett önfeljelentést tett egy eltitkolt svájci bankszámlájával kapcsolatban. Azonban akkor már adóvizsgálat folyt ellene, ráadásul nem fedett fel minden részletet a bűncselekményről a hatóságok számára, így a bíróság nem tudta figyelembe venni az önfeljelentés mentesítő hatását.

Uli Hoeness

A büntetőper a múlt hét folyamán zajlott. Hoeness-t eredetileg 3,5 millió euró értékben elkövetett adókerüléssel vádolták, majd a benyújtott iratok átvizsgálásával ez az összeg 27,2 millió euróra növekedett. Hoeness már az első tárgyalási napon elismerte a bűncselekmények elkövetését és később az új számítások pontosságát is igazolta. A sportvezetőt hétrendbeli adócsalásban marasztalták el, amiért nem fizette be az adót a titkos svájci bankszámláján keresztül bonyolított tőzsdei és devizapiaci ügyeletekből származó nyeresége után.

„Ez volt életem legnagyobb hibája” – közölte Uli Hoeness. Hozzátette: a tisztességről, az emberi tartásról és a felelősségvállalásról alkotott felfogásából az következik, hogy nem támadja meg az ítéletet, hanem vállalja tettének következményeit.

Uli Hoeness sír

Fotó: AFP/Marc Müller

A 62 éves Hoeness 1970–1979 között volt a Bayer játékosa és minden trófeát megnyert a klubbal. Aktív pályafutása végeztével került be a bajorok vezetői közé, ahol kereskedelmi igazgatóként és általános menedzserként nagy szerepet vállalt az egyesület világméretűvé tételében. Az elnöki széket 2009 novemberében, Franz Beckenbauer távozásával foglalhatta el. A bírósági tárgyalás lezárása után minden tisztségéről lemondott a klubnál és klubot működtető részvénytársaságnál is.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.03.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close