Sportpolitika, többféle sportág — 2014/03/04 at 11:50

BOM, az ufó sportszervezet

by

„Nem zavar ha ufónak nézik a BOM-ot”, mondta Szalay-Berzeviczy Attila az mfor.hu-nak 2009-ben, és a BOM működését nézve valóban az az érzése támad az embernek, hogy egy furcsa, sehová nem tartozó sportszervezet dolgozik Magyarországon. Mi a BOM, mit csinál, mivel foglalkozik?

Visszatekintés a múltba

bom-tehen-olimpia

A Budapesti Olimpiai Mozgalom 2005-ben jött létre, egyesületi formában, civil szerveződésként. Az Egyesület célul tűzte ki, hogy a magyar főváros belátható időn belül otthont adhasson az olimpiának. Az elnök Szalay-Berzeviczy Attila lett, aki ezer szállal kötődött a sporthoz és az üzleti világhoz is. Hamarosan az anyagi hátteret megteremtve 15 nagyvállalat kapcsolódott a BOM-hoz, nagy és látványos munka kezdődött. Megszületett az Olimpiai Törvény tervezete, tanulmányok, aláírásgyűjtés, kommunikációs kampány indult. Mindeközben konfliktus a fővárossal és a MOB-bal a névről, illetve állandó harc a tervet irreálisnak gondoló emberekkel, szervezetekkel. Az Egyesületet sokan vádolták azzal is, hogy az „élő” sporttól visz el támogatói pénzeket. A magas költséggel, szakmai hozzáértéssel végzett munka eredményeit az aktuális politikai és sportpolitikai környezet vagy napi politikai céljaihoz használta fel, vagy nem is vett róla tudomást.  A gazdasági válság után egyre kevesebbet lehetett hallani a BOM-ról, végül az egyesület 2012-ben jogutód nélkül megszűnt.

A megújult jelen

BOM-logó

2013-ban azonban létrejött a BOM Alapítvány, Szalay-Berzeviczy Attila, Dr Kulcsár Krisztián és Nyúl Sándor kezdeményezésével, az egyesület „szellemi utódjaként”.  Az Alapítvány konkrét célja, hogy segítse a magyar sportolók felkészülését a következő olimpiákra. A háttérben azonban továbbra is ott a hosszú távú terv, egy jövőbeni olimpiai pályázat, amelyet elősegít majd a mai sportolók jó szereplése is.

BOM ösztöndíjasok

2014 februárjában a BOM Alapítvány bemutatta ösztöndíj programját. Ennek keretében 16 fiatal sportoló összesen 10 millió forintot kap felsőfokú tanulmányainak támogatásaként. Az alapítvány a fenti időpontig 14 sportági szakszövetséggel kötött együttműködési szerződést, cél, hogy minden olimpiai sportág szövetségével együttműködjenek.

Az ösztöndíj programon kívül a BOM Alapítványnak jelenleg más projektje nincs.

Összegzés

BOM honlap

Ezek a tények, emellett – akárcsak a múltban – kérdések, találgatások, összeesküvés elméletek, jó és rosszindulatú pletykák övezik a szervezet munkáját. Mit akar Szalay-Berzeviczy Attila? Későbbi sportvezetői karrierjét építi? Fúrja a jelenlegi MOB vezetést? Vagy egy végletekig optimista, keményen dolgozó embert látunk, aki az országban uralkodó széthúzáson és pesszimizmuson akar változtatni? Miért nem a fennálló sportfelépítményben gondolkozik? Gazdasági, pénzügyi haszonhoz jut tevékenységével? Politikai pártok érdekei szerint mozog? Vagy éppen a napi politikától független, vízióval, pozitív jövőképpel rendelkező vezető? Irreális álmokat kergető fantaszta? Nem tisztünk és nem is tudunk válaszolni.

Ami biztos, hogy a magyar sportnak nagy szüksége van a BOM Alapítvány vezetőinek szaktudására, üzleti ismereteire, kapcsolati tőkéjére. Nagyon erős, tapasztalt, a sportéletben már bizonyított szakembergárda dolgozik az Alapítványnál, olyan az üzleti világhoz kapcsolódó tudással, ami nagyon ritka. Jó hír, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal javul a kapcsolat. A MOB honlapján hosszan beszámolt az Alapítvány Ösztöndíj Programjáról, Szalay-Berzeviczy pedig úgy nyilatkozott, hogy szeretne szorosabb együttműködést az olimpiai bizottsággal. „Úgy is definiálhatnám magunkat, hogy a MOB és a szakszövetségek támogatása az üzleti és gazdasági szféra részéről”. Minden, a sportban tevékenykedő embernek az az érdeke, hogy ez a támogatás a lehető legerősebb legyen, a legjobban működjön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.03.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close