olimpia, Sportgazdaság, többféle sportág — 2014/01/28 at 11:50

Növelték a 2016-os olimpia költségvetését a szervezők

by

Négy új sportágnak és az inflációnak köszönhetően 27 százalékkal megemelték a tervezett működési költségeket a riói olimpia szervezői.

A 2016-os riói olimpiai és paralimpiai játékok szervezői 3 milliárd dollárra növelték a működési költségekre szánt keretet. A 27 százalékos emelésre részben az infláció, részben pedig négy új sportágnak – a golfnak és a hetes rögbinek az olimpiai, illetve parakenunak és paratriatlonnak a paralimpiai – programba kerülése miatt volt szükség.

Rio 2016 logó

A működési költségek olyan kiadásokat jelentenek, mint a ceremóniák megrendezése, bérek fizetése, étkeztetés, szállások biztosítása. Ezek a költségek a teljes – többek között az infrastruktúra kiépítését, a biztonsági intézkedéseket is tartalmazó – költségvetésnek csak egy kisebb hányadát jelentik. A rendezési jog elnyerésekor, 2008-ban, a szervezők összesen 14,4 milliárd dollárral kalkuláltak, de várhatóan a közeljövőben bejelentik ennek az összegnek a megemelését is.

A működési költségek finanszírozása a következő forrásokból áll össze: a helyi szponzoroktól kapott bevétel [51 százalék], a Nemzeti Olimpiai Bizottság hozzájárulása [21 százalék], jegyeladások [13 százalék], nemzetközi partnerekkel kötött szerződésekből befolyó összegek [9 százalék], licenc és egyéb díjak [6 százalék].

Rio 2016 szobor

Thomas Bach, a NOB elnöke „nagyon ésszerűnek” nevezte a 2016-os olimpia működési költségvetését. Carlos Nuzman, a szervezőbizottság elnökének állítása szerint 30 százalékkal alacsonyabbak lesznek az ide vonatkozó a kiadásaik, mint 2012-es londoni olimpia kapcsán az angoloké voltak. A teljes költségvetés viszont várhatóan magasabb lesz a 2012-esnél, mert Londonban jóval kevesebbet kellett fordítani az infrastrukturális fejlesztésekre.

Forrás: wsj.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.01.28.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close