kosárlabda, Sportgazdaság — 2014/01/24 at 09:50

A Sacramento Kings elfogadja a Bitcoint fizetőeszközként

by

Az NBA-ben szereplő csapat az első professzionális sportklub, amelyiknél fizetni lehet az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő online pénzzel, a Bitcoinnal.

A Sacramento Kings-nél Bitcoinnal is lehet fizetni

Sacramento Kings Bitcoin

A Sacramento Kings először az egyik hivatalos boltjában tette lehetővé a szurkolóknak, hogy Bitcoin ellenében vásároljanak merchandising termékeket és meccsbelépőket, március 1-től azonban szeretnék kiterjeszteni ezt az opciót az online fizetésekre is. A Bitcoinos forgalmat az online pénznemekre szakosodott rendszeren, a BitPay-en keresztül dolgozzák fel.

Vivek Ranadivé, a Sacramento Kings többségi tulajdonosa, az NBA 3.0 stratégia legújabb fejlesztésének nevezte a kezdeményezést. Az innovációval a technológiába való befektetés, a globalizáció és a közösségi kapcsolatok elmélyítése a céljuk.

Mi az a Bitcoin?

Bitcoin

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet az amerikai bankválság kirobbanása után, 2009. január 3-án bocsátott ki egy ismeretlen. A peer-to-peer felépítésnek és a központi irányítás hiányának köszönhetően, a többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. Ez lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.

A Bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó Bitcoin címe szükséges.

A Bitcoint néhány erre specializálódott devizatőzsde weblapon lehet amerikai dollárra és más meghatározott devizára átváltani, illetve vissza. Mivel a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén a pénzintézetek sztornózhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.

Ellentétben az országok által kibocsátott fizetőeszközökkel, a Bitcoinnak nincs központi kibocsátója. 2013 novemberéig valamivel több, mint 12 millió bitcoin jött létre, ezt a számot a hálózat algoritmikusan határozza meg. A monetáris bővülés mértéke előre ismert és bárki számára követhető. Az összes Bitcoin száma idővel 21 millióhoz tart, 2017-re a teljes mennyiség háromnegyede fog rendelkezésre állni.

Ahol már használják

Bitcoin elfogadóhely

A jelentősebb webshopok közül elsőként az overstock.com vezette be a Bitcoinnal való fizetést a múlt héten. Noha a Bitcoint sokan befektetési céllal tartják, mert az értéke folyamatosan emelkedik a népszerűségének köszönhetően, egyre több online és hagyományos áruház fogadja el fizetőeszközként. Az overstock.com oldalon a Bitcoin bevezetésétől számított első 26 órában 126 ezer dollárnak megfelelő összeget költöttek el a vásárlók a virtuális pénzből.

Forrás: wired.com, wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.01.24.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close