Sportmarketing, téli olimpia — 2014/01/07 at 11:50

Ötcsillagos játékok

by

Az utóbbi időben leginkább csak korrupciós botrányokról hallani az idei téli olimpiával kapcsolatban, de sportmarketinges szemszögből egyáltalán nem elhanyagolható az esemény. Szocsiban rendezik az eddigi legdrágább ötkarikás játékokat, ahol minden sportoló ingyen okos telefont kap, hogy élményeit megörökíthesse. Az előre becsült nézőszám pedig világszerte elérheti a 3 milliárd főt!

2014 kiemelkedő év lesz a sportok szerelmeseinek. Mindjárt az esztendő elején az egész világ a téli olimpikonokat fogja ünnepelni, hiszen február 7-én kezdődik Szocsiban a XXII. téli olimpia. A játékok gazdasági potenciálját mutatja, hogy 82 országból majd 2500 sportoló vesz részt az eseményen. A szervezők számításai szerint, a globális nézőszám elérheti a 3 milliárd főt is.

Sochi - Gatewa to the future

Az már most biztos, hogy a rendezvény egy nagyon komoly rekordot megdönt, hiszen magasan ez lesz minden idők legdrágább ötkarikás játéka! Az 51 milliárd dollárra duzzadó szervezési költségek, az eddigi rekorder 2008-as pekingi nyári játékok 40 milliárd dolláros kiadásait is túlszárnyalják. Összehasonlításként, az előző téli olimpia Vancouverben 6,2 milliárd dollárt emésztett fel, míg a 2012-es londoni olimpia 15 milliárd dollárba került. 2007-ben, amikor az orosz város megkapta a rendezési jogokat, 12 milliárd dollárra becsülték az olimpia költségét. Az azóta elindult – erős ellenérzéseket kiváltó – korrupciós hullámnak köszönhetően azonban néhány év alatt a négyszeresére ugrottak a rendezési költségek.

OLY2014-RUS-TORCH

A téli olimpia az orosz politikusok mellett, természetesen a rendezvény főtámogatóit is aktivitásra ösztönzi. A Procter & Gamble idén télen is folytatja nagysikerű Köszi Anyu! kampányát. Tavaly óriási sikere volt a kisfilmeknek a londoni játékok alatt, idén pedig többek közt Lindsay Vonnal, Elena Ilinykh-vel, a Hamelin testvérekkel és természetesen a sportolók édesanyával erősített a cég.

A Samsung is a Londonban kitaposott utat folytatja, hiszen a Smart olimpiai játékok nevű kezdeményezés keretein belül, a Galaxy Note 3 okostelefon lesz a téli olimpia hivatalos mobilja. Ráadásul a cég biztosít minden olimpikon számára egy készüléket, hogy élményeiket azonnal megörökíthessék, valamint megoszthassák a nagyvilággal. Ha már okostelefonokról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a szervezők is készültek: már most letölthető a Sochi 2014 Guide nevű mobilapplikáció, amelynek köszönhetően semmiről sem maradunk le a játékok kapcsán. Hazánkban a Ringier kiadó készül egy Nemzeti Sport Magazin különkiadással a téli olimpia apropóján.

Samsung Galaxy Team

Kíváncsian várjuk tehát, hogy mi fog kisülni a várhatóan tüntetésekkel is tarkított, minden idők legköltségesebb olimpiájából!

Forrás: Marketing&Média 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.01.07.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close