Sportmarketing, vívás — 2013/12/02 at 11:50

Marketing a vívósportban

by

Az elmúlt két évben a vívás hazánkban ismét a sportszerető emberek figyelmének előterébe került, köszönhetően elsősorban Szilágyi Áron olimpiai aranyérmének és az idei Budapesten rendezett világbajnokságnak.  A sportág küzdelmei mindezzel együtt nem tartoznak a nézők által tömegesen követett események közé, hiszen a szabályok bonyolultak, a történések nehezen érthetőek.

A vívás az egyik legrégebbi olimpiai sport, óriási nemzetközi és hazai tradícióval, de mint a birkózás példája is mutatja, a dicső múlt nem jelent biztosítékot, ha nincs elég érdeklődő és nincs elég sportoló, akár a játékok programjából is kikerülhet sportág.

Mit tud tenni ebben a helyzetben a nemzetközi és a hazai sportvezetés, és hogyan járulhat hozzá a sportmarketing tevékenység a vívás erősödéséhez?

Nemzetközi szint

Volkswagen vívás szponzoráció

Az idén 100 éves nemzetközi szövetség, a FIE igen aktívan, sok újítással igyekszik erősíteni a vívás pozícióját a világ sporttérképén. Elkészült a 2014 évi versenynaptár, amelyben földrészek és időzítés szerint okosan elosztva jelennek meg a világversenyek. Minden kontinensen lesz Világ Kupa verseny, ezzel is növelve a sportág népszerűségét. A szegényebb földrészeket, országokat [Afrika, Kuba] a szövetség támogatja azzal, hogy a versenyrendezés költségeit alapvetően átvállalja. Ennek is köszönhetően mára a FIE-nek 145 tagja van, a szám gyors növekedést mutat.

A szövetség elnöke Alisher Usmanov – az egyik leggazdagabb orosz üzletember. A Forbes 2011-ben a világ 28. leggazdagabb emberének titulálta, vagyona kb. 17,6 milliárd amerikai dollár – saját forrásból is támogatja a vívást, kiemelten az orosz területet. A budapesti VB-re 300 volt sportolót utaztatott, ezzel köszönve meg nekik, amit a sportágért tettek.

Tissot vívás szponzoráció

A sportmarketing tevékenység még ezen a szinten is pár éve kapott csak figyelmet.  A FIE fő szponzora a Tissot, mellette a Megafon jelenik meg a honlapon és a versenyeken, mint partner. A sportág ázsiai és tengerentúli erősödése jó ütemben halad, de ehhez sem kapcsolódik összehangolt marketing tevékenység.  A népszerűség növeléséhez fontos, hogy mind több és mind magasabb színvonalú televíziós közvetítés legyen. Ez utóbbiért épp egy magyar szakember Héder Barna és csapata a felelős, ők évek óta magas színvonalon végzik feladatukat.

Igazán jó sportmarketing megoldásokat a terület őshazájában, az USA-ban sem látunk, igaz, ott bár erősödik a vívás, nagyon-nagyon messze áll a népszerű sportágak pozíciójától.

LEGNANO web 2013_-

Olaszországban nagyon népszerű és jól működik a gyermekvívást népszerűsítő program, amelyet a Kinder csokoládé márka [Ferrero] támogat.  A szponzor segítségével pénz és kommunikáció erősíti a fiatalok toborzását.

Magyarország

MOL vivó világbajnokság citylight

A hazai szövetség, az MVSZ nagy sikerrel rendezte meg a 2013. évi világbajnokságot Budapesten. Mind a szervezés mind az eredmények jó alapot adhatnak az építkezéshez, a továbblépéshez. Nemzetközi szintről pénzügyi támogatást nem, de szervezési segítséget, irányelveket kapnak ehhez a vezetők. Nagy sikerként könyvelhetjük el, hogy 2014-ben is ugyanannyi Világ Kupa versenyt rendezhetünk, mint eddig [ez olyan nálunk nagyobb és gazdagabb vívónemzeteknek sem sikerült, mint Francia- vagy Olaszország] és eredményesen pályáztunk Grand Prix verseny rendezésére is.

A felnőttek sikerei mellett idén a kadett és junior korosztály sportolói is régen látott jó eredményeket értek el. Az MVSZ figyelmének középpontjában áll a gyermekek toborzása, a szövetség munkatársai járják az általános iskolákat, a sikerek vonzzák a fiatalokat.

Nehezíti a sportág fejlesztését, hogy a vívás igen drága mulatság. A felszerelés, ami egy sportolónak a versenyre kell, több mint 100 000 Forintba kerül. A versenyeztetés költségei is nagyon magasak. Ha minden világversenyen teljes kerettel indulna magyar csapat, csak az utazás éves szinten 600 millió Forint költséget jelentene!  Márpedig versenyezni kell, enélkül elhal a sportág, nem jutunk el a világbajnokságokra, olimpiákra. Ennek fényében különösen érthető itt miért kiemelten fontos az állami sportágfejlesztési támogatás.

A válogatottaknál dolgozó edzők bére is ennek köszönhetően épp most emelkedett jelentősen, talán ezzel sikerül lassítani, megállítani azt a folyamatot, hogy legjobb szakembereink külföldön adják át tudásukat.

MOL vivó vb 2013

Marketing ötlet van, mind rendezvények mind a merchandising területén, a mindennapokban azonban ma a sportmarketing tevékenység legfőképp itt is a szponzorszerzést jelenti. Márpedig az nehéz, kevés a tőkeerős hazai cég. A MOL a VB után is a sportág mellett maradt, és sok éves kapcsolat fűzi a szövetséget a Westend bevásárlóközponthoz. Fontos lenne az MVSZ-nek a termék illetve szolgáltatás szponzoráció is, egy cég, amely az utazásokban tud segíteni buszokkal, szállítással, nagyon sokat jelentene. Hazai szinten is fontos a versenynaptár átalakítása.  Az elmúlt években az augusztusi világverseny és a decemberi OB között gyakorlatilag nem történt semmi, nem volt rendezvény, média megjelenés.

A többször említett világbajnokság marketing szempontból is sikeres volt, elsősorban a kommunikáció minősége és ereje alapján. Követendő példaként a szövetség egy ügynökséget kért fel stratégia alkotására és kivitelezésre, a jó eredményt az egész ország, sőt a világ láthatta. Mindezzel együtt a televíziós nézettség alacsony maradt.  A magyar győzelemmel végződő férfi párbajtőr csapatverseny döntőjét a kereskedelmi célcsoport 4 százaléka sem követte figyelemmel. A verseny névadó szponzora a MOL volt, ezzel nagyon sok megjelenést kapott elsősorban közterületen, moziban illetve az interneten.  A VB alatt több mint 20 000 ember látogatott ki a Syma Csarnokba, a jegy eladásból származó bevétel meghaladta 28 millió Forintot. Ez óriási siker, de tudni lehet, hogy a rendezési költség 500 millió Forint fölött volt.

A klubok vannak a legnehezebb helyzetben, bár a némi javulás tapasztalható ezen a téren is. A sportágfejlesztési támogatásból ide jutó összegek eddig a túléléshez kellettek, most bíznak benne, hogy építkezni is lehet majd. Nagyon sok múlik a szülők támogatásán, lelkesedésén. Nyugat európai országokban is ez a minta, sokszor a gyerekek rokonai anyagiakban és szolgáltatásban is összeadják a klub működéséhez szükséges legfontosabb dolgokat. A szándék itt is meglenne, a szülők anyagi helyzetének kéne javulni.  Lenne hol segíteni, a szövetség honlapja szerint 72 vívóklub tevékenykedik Magyarországon.

Az egyes klubok marketingtevékenységét a vezető hozzáállása, agilitása határozza meg.  Jó példa a Vasas, ahol szépen építkeznek a Szilágyi Áron által elért sikerre, jól használják fel a tradíció erejét –Kovács Pál vívóterem – miközben új dolgokat találnak ki, pl. a sportkomplexum étterme mint rendezvényhelyszín is funkcionál.  Természetesen számít, hogy a vívóterem Budapesten, a Pasaréti úton van, nyilván a környékről járók anyagi helyzete jobb az országos átlagnál.

Segítséget jelenthet a vívó szakosztályoknak, ha régi sportolóik visszajárnak és támogatják a klubot akár terembérleti díjjal akár tagdíjfizetéssel, és bevételt hozhat, ha külföldi versenyzők jönnek edzőtáborozni hazánkba. Arra gyakorlatilag sehol nem látnak esélyt, hogy az egyes kluboknál főállásban dolgozzon egy marketinggel foglalkozó szakember, a szakosztályvezető affinitása és kapacitása határozza meg, hogy mennyi idő és energia jut erre a területre.

Összefoglalás

Elmondható, hogy a sportág körüli marketingtevékenység még gyerekcipőben jár.  Ám ez a gyengeség egyben a lehetőség is az előrelépésre.  A nemzetközi szövetség nagyobb aktivitása és elvárásai, illetve a többi sportág fejlődése is rákényszeríti a vívósport vezetőit a sportmarketing tevékenység erősítésére, javítására.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.12.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close