Vesztett a csapatod? Többet eszel!

by

Világrengető probléma megoldásán dolgoztak tudósok, akik kijelentették, hogy a vesztes csapatnak szurkolni egészségtelen. Ez például a magyar válogatott vesztett mérkőzései után több alternatívát is felvethet, azonban most nem erről van szó.

Meglepetésre, nem brit tudósok unatkoztak egy kellemes, nyári délutánon, hanem francia barátaik, név szerint Yann Cornil és Pierre Chandon pszichológusok, akik szerint gyakran a vesztes csapat drukkerei többet esznek egy vereség utáni napon, mint máskor.

A pszichológiai felmérésről elsőként a The Daily Telegraph című brit lap számolt be, mivel a szigetországban ez „komoly” problémának minősülhet. A felmérésben, főként a városban élőket és a legelvetemültebb fanokat kérdezték ki, olyan mérkőzéseket követően, amikor a papírforma alapján az esélyek kiegyenlítettek voltak. A tanulmány 726 ember meginterjúvolásán alapul, amelynek keretében a „kísérleti” alanyok étkezési naplót vezettek a meccsek napján, vasárnaponként és a következő két napon.

A naplók elemzése után érdekes adatok láttak napvilágot, miszerint hétfőnként általában 16 százalékkal több telített zsírsavat és 10 százalékkal több kalóriát vettek magukhoz a vesztes csapatok hívei. A győztes csapat esetében viszont a telített zsírsav-bevitel 9 százalékkal, míg a kalóriafogyasztás 5 százalékkal kevesebb volt, mint máskor. A jelenség a 8 legszenvedélyesebb francia “fociváros” esetében még kirívóbb: 28 százalékkal nő a drukkerek telített zsírsav-fogyasztása vereség után, győzelmet követően viszont 16 százalékkal csökken.

A pszichológusok szerint a drukkerek önbecsülésük fenyegetéseként élik meg a vereségeket, míg a győzelmek erősítik az önfegyelmet. Az örök – vagy gyakori vesztes csapatok – híveinek azt javasolják, hogy az újabb kudarc után üljenek le és írják le, hogy mi igazán fontos az életükben.

Forrás: telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.09.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close