labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2013/09/02 at 12:00

Bemutatják a labdarúgás alapító okiratát

by

Az angol labdarúgó szövetség, az FA [The Football Association] idén ünnepli megalakulásának 150. évfordulóját. Ezen apropóból komoly emléktárgyakat tárnak a nagyérdemű elé.

Az angol szövetség megalakulása 1863. október 26-án történt, elsőként a világon, ezért is ez az egyetlen szövetség, amelyiknek nincsen az elnevezésében az adott országnak, azaz Angliának a neve.

A londoni Szabadkőművesek Tavernájában 150 évvel ezelőtt azzal a céllal ültek le az alapítók, hogy egységes szabályrendszert alkossanak az akkori futball számára. Ekkor kezdődött az „igazi” labdarúgás kálváriája, ahonnan a világ legnépszerűbb sportágává nőtte ki magát. Az „igazi” jelző az, ami jelentőséggel bír, mivel ebben az évben ratifikálták az azóta is érvényben lévő 13 alapszabályt, ami megalapozta e csodás játékot.

Ennek az évfordulónak köszönhetően a Brit Nemzeti Könyvtár [British Library] bejelentette, hogy kiállítja a „szent” okmányt, az 1863 FA Minute Bookot [„Perc könyv”], amiben megtalálható a sorsdöntő 13 szabályozás.

Az 1863-ban Ebenezer Cobb Morley által írt és összeállított törvények a Sir John Ritblat Kincses Galériában kerülnek kiállításra, olyan, történelmi szempontból komoly jelentőséggel bíró unikumok társaságában, mint a Magna Carta, Shakespeare Első fóliója vagy Scott kapitány naplója. A kézzel írott, eredeti dokumentum értékét körülbelül 2,5 millió fontra becsülik, így komoly biztonsági háttértámogatást is igénybe vesz a könyvtár.

A könyvtár futball kiállítása egyebek mellett tartalmazza, a 20 diagrammal kiegészített, 1930-as játékvezetői útmutatót, amelyben vizuális magyarázásra kerül a lesszabály. Ezen kívül olyan érdekességeket is láthatnak a vendégek, mint a „ foci zsebkönyv”, amiben a szabályok voltak bevezetve a szurkolók számára, illetve egy összeállítást is a labdarúgás temperamentumának javaslatairól.

Forrás: pressandpolicy.bl.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.09.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close