Könyvajánló — 2013/08/12 at 11:50

Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el

by

fejben-dol-elCím: Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek

Szerzők: Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina

Kiadás éve: 2012

Kiadó: Noran Libro Kft.

Oldalszám: 312

Nyelv: magyar
 
 
 
 

Sportpszichológia mindenkinek

A sportszpichósok munkásságával évekkel ezelőtt találkoztam először, amikor még a SportForrás blogon publikáltak mindennapi sportpszichológiai szituációkról. Az oldal azóta átalakult, és a Sportpszichológusok honlappá nőtte ki magát. Többször felbukkantak már a médiában, Imre Tóvári Zsuzsanna pedig a Sportalkímia kötet egyik szereplőjeként is ismerős lehet. Majd eljutottak odáig, hogy saját könyvet adjanak ki. Kívülről nézve a sportpszichósok igazi közösséget alkotnak: noha két főszerzője van, a Fejben dől el anyagainak elkészítésben hatan vettek részt.

Mivel a sportpszichológia nem egy elterjedt tudományág Magyarországon [és ebben nagyon hasonlít a sportmarketingre], a szerzők nagy figyelmet fordítottak a létjogosultságának igazolására, a sportpszichológus munkájának bemutatására, valamint annak hangsúlyozására, hogy sportpszichológushoz nem beteg emberek járnak. Elgondolkodtató, hogy ez így kell legyen…

A Fejben dől el körbejárja a téma különböző területeit, a hagyományos pszichológia sportra vonatkoztatott részeitől [például a szorongás kezelése, a koncentrációs képesség javítása] kezdve, a sportpszichológiai kérdéseken [csapatsportok vagy a sérülés pszichológiája] át, a különleges esetekig [testképzavarok, szex a sportban]. A marketing felől érkezők számára a legismertebb témák valószínűleg a kommunikációs és a vezetési ismeretekkel foglalkozók lesznek.

A fejezeteket alaposan átgondolt szerkezet jellemzi, sok ábra, felsorolás segíti a megértést, a kedvenceim pedig a mindegyik rész végén megtalálható gyakorlati útmutatók. A kötet akár tankönyvnek is megállja a helyét, hiszen a fentieken túl nem hiányoznak a tudományos hivatkozások sem és több oldalnyira terjed ki a felhasznált irodalom felsorolása. Azoknak is hasznos anyag tehát, akik kedvet hozzá, hogy mélyebben beleássák magukat a témába.

A gyakorlati oldalt erősíti, hogy nagyon sok élsportoló szólal meg a könyvben, egyrészt rövid idézetek erejéig a vonatkozó részeknél, másrészt hosszabban, a sportpszichológussal való találkozásuk elmesélésére. Ilyenkor szóba kerül a szakemberhez fordulás miértje, a foglalkozások tapasztalatai, illetve az, hogyan változott meg a sportoló véleménye, oszlottak el a félelmei a sportpszichológussal kapcsolatban az eltelt időszak alatt.

ÉRTÉKELÉS
Úgy gondolom, hogy a sportpszichológia szaktekintélyének számító Lénárt Ágota mellé felnőtt egy generáció. Szerintem ez nagyon jó abból a szempontból, hogy a sportpszichológia elnyerje a méltó helyét Magyarországon és az élsportnak szerves részét képezze, ahogyan a nyugati sportkultúrában  már régóta természetes dolog. Értékes szakirodalom, a 2002-es Téthelyzetben óta nem született hasonló jelentőségű mű a témában. Tanuláshoz, tudományos munkához is használható, de annak is ajánlom, aki gyakorlati hasznosítás céljából venné kézbe.
8/10

SZERZŐK
Gyömbér Noémi – Egyetemi tanársegéd, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológiai Tanszékének oktatója, sportszakpszichológus. Évek óta foglalkozik sportolókkal, egyéni és csapatsportok terén, válogatott szinten egyaránt.

Kovács Krisztina – Sportszakpszichológus, tréner. Csapatsportok területén kutatott, és több mint öt éve dolgozik sportolókkal. Mind egyéni, mind csapatsportolókkal foglalkozik, szinte minden korosztályban. Nemcsak arra törekszik, hogy a sportolók eljussanak a céljukig, hanem arra is, hogy az ahhoz vezető úton is kitartóan küzdjenek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.08.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close