amerikaifutball, Sportmarketing — 2013/08/05 at 11:50

Új szabály a NFL-ben: csak semmi durvaság?

by

Az amerikaifocisták jelenleg nyári edzőtáborokban készülnek a következő szezonra. Napi két edzéssel, kiképzőtáborokat megszégyenítő keménységgel küzdenek meg a nyári hőséggel illetve csapattársaikkal …vagy ez utóbbiakkal mégsem?

A Forbes szerint egy NFL csapat átlagosan 1.04 milliárd dolláros költségvetéssel rendelkezik, a játékosok átlagfizetése pedig 1,9 millió dollár. Egy csapat dollár százezreket költ arra, hogy kezelje azon játékosait, akik a szezon előtti edzőtáborokban sérülnek le. A munkaerő gazdaságos kihasználása, illetve a játékosok testi épségének megőrzése érdekében egy új szabályozást vezettek be a 32 csapat mindegyikénél.

NFL Training Camp

A nyári edzőtáborozások során hetente csupán 5 perc teljes kontaktos játékot engedélyeznek a játékosoknak. A többi edzés során csak az érintés, illetve a szimulálás engedélyezett. A Cincinnati Bengals csapatánál hetekkel ezelőtt átálltak az új módszerre. A gyakorlatban mindez így néz ki:

Abban, hogy a szabályozásra szükség van, a játékosok és a csapatok teljesen egyetértenek és a döntést az edzők is komolyan veszik. Például a tavaly kiválóan szereplő Carolina Panthers edzője, Ron Rivera is megtiltotta játékosainak az edzőtábor ideje alatt a kemény ütközéseket. A Giants tulajdonosa, John Mara azt nyilatkozta a napokban a New York Times-nak, hogy lehet vitatkozni a szabályozással, de szerinte ez egy nagyon hasznos dolog, ugyanis a játékosok testi épségét védeni kell.

NFL edzés

Maguk az érintettek egyértelműen pozitívan fogadták a változást, ugyanis szerintük a testi épségük megtartása mellett, pszichikailag is megterhelő, ha egy társukat kell levinni a pályáról edzés közben. Ez a téma az utóbbi időben, egyre nagyobb média és közfigyelmet kap ugyanis több játékos bizonyíthatóan is maradandó károsodást szenvedett az ütközések során. A Giants trénere mindezek ellenére nagy kihívásnak tartja, hogy a közel 135 kilós játékosokat úgy kell felkészítenie mentálisan egy vérre menő csatára, hogy bármi féle fizikai kontaktot alkalmaznának a tréningek során.

Forrás: nytimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.08.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close