labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, UEFA — 2013/08/01 at 12:00

Pénzosztás az UEFA-nál

by

Nemrégen fejeződött be a Bajnokok Ligája előző szezonja, de a legjobb klubokat felvonultató bajnokságban már az új, 2013/14-es idényre fókuszál a labdarúgóvilág. Azonban egyes csapatok még a múltba való visszatekintést helyezik prioritásba, mivel az UEFA ilyenkor ossza szét a kompenzációs összegeket.

Az UEFA [Európai Labdarúgó Szövetség] számára az Európa Bajnokság mellett, a Bajnokok Ligája a legkomolyabb üzleti folyamatokkal, s ebből fakadóan a legnagyobb bevétellel járó kupasorozat. A pontvadászat nagyon vonzó a szponzorok, a szurkolók és természetesen a televíziós társaságok számára is. Az eladott közvetítési jogok hozzák a bevételek legnagyobb százalékát, amit a szövetség a szezon végeztével arányosan szétoszt a legjobb csapatok között.

A 2012/13-as szezont követően a 32 főtáblára jutott csapatnak összesen 906 millió euró kompenzációs díj került kifizetésre, ami 150 millió euróval több a tavalyi összegnél. A televíziós közvetítési jogokból befolyt összegeknek hála  a „torta” legnagyobb szeletét a Juventus kapta, köszönhetően a nemzeti piacon mutatott televíziós dominanciájának. A „Zebrák” 65,3 millió euróval lettek gazdagabbak a kifizetéseket követően.

A győzelmi pénzekkel együtt, a két német döntős is több mint 50 millió euróval egészítette ki a kasszáját: a Bayern München 55 millió, a Borussia Dortmund is 54 millió eurót kapott. Ezen felül az AC Milan 51,3 millió, a Real Madrid 48,4 millió euróval gazdagodott. Az alap „kompenzációs csomag” – ami a főtáblára jutást jelenti – 8,6 millió euróról indul, ami a bónuszoknak, az eredményeknek és a nemzeti televíziós piacon mutatott arányos értéknek köszönhetően igen jelentős összegre dagadhat.

Az angol csapatok tavalyi sikertelenségének eredménye a pénzosztásnál is meglátszik, mivel a Manchester United „csak” 35 millió eurót zsebelhetett be, míg az Arsenal 31 millió, a Manchester City pedig 28 millió „fájdalomdíjban” részesült.

Az új szezon indulásával valószínűsíthető, hogy a pénzdíjak ismét növekedni fogak, hála a sorozat népszerűségének és a piac felvevőképességének.

Forrás: uefa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.08.01.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close