Sportmarketing, többféle sportág — 2013/07/22 at 11:50

Coworking irodát a sportszervezeteknek!

by

Az előző start-up bejegyzésiem nyomán sokat gondolkodtam azon, hogy mit tanulhatnának sportszervezetek a feltörekvő vállalkozásoktól. Aztán nemrégiben az egyik szövetség pénzügyi beszámolóját böngészve bukkantam rá, hogy havi szinten több mint fél millió forintot költ irodabérlésre a Magyar Sport Házában. Emlékszünk még a lottóreklámra? MENNYI?

Na de mi is az a számos start-up által használt coworking iroda és miért lehetne hasznos a sportszervezeteknek, szövetségeknek is? A coworking (közösségi munkavégzés) egy olyan munkastílus, amelynek során egymástól függetlenül dolgozó emberek egyazon térben vannak, és munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. Továbbá kihasználhatják a szinergikus hatásokat, együtt könnyebben megoldhatnak problémákat. Az ilyen irodákban is találni tárgyalót, előadótermet, használhatóak székhelyként, minden rendelkezésre áll, amire szükség lehet.

Coworking iroda

Meggyőződésem, hogy a sportszervezetek, szövetségek hasonló problémákkal, kihívásokkal küzdenek jelenleg. Egyre kevesebben kezdenek el sportolni, nem tudják, hogyan adják el sportágukat, hogyan szerezzenek szponzorokat, hogyan menedzseljék versenyzőiket, hogyan legyen több média megjelenésük, hogyan használják ki a legújabb technológiai vívmányok adta lehetőségeket,  és még sorolhatnám.

Coworking

Együtt, összefogva sikeresebbek lehetnének. Itthon is egyre több ilyen iroda nyílik, az alábbi összeállításban az árak is részletesen megtalálhatóak. Persze ha tényleg igény lenne rá az említett szervezetek részéről, érdemes volna egy sportos irodát nyitni. A Magyar Sport Háza létrehozásában is volt talán hasonló elképzelés, (honlapjukon mindössze ennyit találni: “A Magyar Kormány 2002-ben döntött arról, hogy a sportigazgatás szerveinek működéséhez, a magyar sportnak a nemzetközi sportdiplomáciában történő eredményes részvételéhez méltó helyszínt kíván biztosítani. Az épületben országos sportszövetségek, köztestületek irodái kerültek elhelyezésre. Annak érdekében, hogy kiemelkedő társadalmi szerepüknek megfelelő körülmények között végezhessék lehetőleg minél eredményesebb munkájukat.”) de az ott található elkülönült szobák és zárt ajtók mögül ez nehezen valósítható meg.

Coworking dolgozók

Szerinted is lenne fantázia az együttműködésben? Mi szeretnénk megvalósítani az ötletünket. Vajon milyen egyéb területen tudnának még segíteni egymásnak a sportszervezetek, szövetségek?

2 Comments

 1. Kedves Zsíros Mihály!

  Sportszervező-kontrollerként dolgozom Pécsett. Feladatom főként a TAO-s sporttámogatások koordinálása, ezért napi kapcsolatban vagyok a Sportok Háza munkatársaival, így kicsit belelátok a müködésükbe.

  A cikkben leírt tényekkel egyetértek. Főként a TAO-s dolgokat illetően, lenne mit tanulniuk a szövetségeknek egymástól. Az aktív időszakokban az ügyintézés egyszerűen megbénul a látvány csapatsportok szövetségeinek folyosóin. Ha 100%-ban nem is, de legalább a TAO-s ügyek koordinálására jó megoldás lett volna összehozni egy ilyen coworking irodát.
  Az egyes sportszövetségek szinte ugyanazokkal a problémákkal küszködnek.
  Az eltérő belső működésük,illetve kommunikáció és marketing stratégiájuk szintén megnehezíti a támogatást igénylő sportszervezetekkel való együttműködést.

  Egy ilyen iroda létrehozása szerintem valamelyest segítene áthidalni a különbségeket és megoldani a problémákat.

  A most bevezetett elektronikus pályázati rendszerről illetve elektronikus hitelesítésről pedig még szót sem eltettünk…

 2. Kedves Dávid!

  Köszönöm a hozzászólásodat és a TAO-s kiegészítést, örülök, Te is jó ötletnek találod. Reméljük hamarosan valamilyen formában meg is valósul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.07.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close