FIFA, labdarúgás, Sportgazdaság — 2013/07/18 at 12:00

Elképesztő összegekkel készül Katar a labdarúgó VB-re

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] döntése értelmében már 2018-ra és 2022-re is megvannak a labdarúgó világbajnokság rendező országai. A választott helyszínek mögött húzódó botrányok és a korrupció eltörpül a világeseménybe befektetett dollármilliárdok mellett.

2018-ban az oroszok mutathatják meg a gazdasági erejüket, 2022-ben pedig a katari olajállamra fókuszál majd a világ. Az arabok olyan grandiózus tervekkel álltak elő, ami egy hihetetlen világbajnokságot elővételez. Amellett, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a magas színvonalra, a beruházások mértéke is fenomenális.

Katarban jellemzően nagyon dinamikus mértékben növekednek az infrastrukturális építkezések, de erre szükség is van, mivel egy világesemény szempontjából sok hiányosságuk van. Például tömegközlekedés kvázi nem létezik az országban, a szállodák száma is elenyésző a várt turistaszámhoz képest, nincsenek bárok, nincs kiépítve a repülőtér egy embertömeg fogadására, s nincsenek tízezres stadionok sem. Szerencsére a katari állam képviselőit nem kell félteni, mivel garanciát vállaltak, hogy minden rendben lesz, s ezt a rengeteg pénz nyomatékosítani is fogja.

A Deloitte riportja szerint, 200 milliárd dollárnyi költés előrevételezhető, ami a kivitelezési projekteket illeti. Ebből az összegből az elkövetkezendő 5 évben 140 milliárd dollár a közlekedés kiépítését fogja szolgálni. A beruházások elsősorban a szállásokra, a hotelekre [becslések szerint 90 ezer szoba], a 12 stadionra, az új kikötőre, az utakra, a metró- és vonatvonalakra, a bevásárlóközpontokra és egyéb épületekre fókuszálnak, amelyek kielégíthetik a közel 400 ezer ide látogató turistát 2022-ben.

A nemzeti turisztikai hatóság [Qatar Tourism Authority] 20 milliárd dollárt tervez költeni a turisztikai infrastruktúrára is, mivel 15,9 %-os évi növekedést vetítenek elő az idelátogatók számában, amivel 2022-re elérhetik a 3,7 millió főt.

A Q2022 projektben számos fejlesztés mellett a legnagyobb figyelmet a top 20 beruházásnak szentelik. Ezek között szerepel Lusail City, egy újonnan tervezett és megépített város Dohától nem messze, a közlekedési infrastruktúra és a 12 stadion [kilencet teljesen újonnan építenek, hármat felújítanak, illetve bővítenek], amely mind légkondicionált lesz a rekkenő hőség miatt.

Katar nagyon komolyan veszi a fejlesztéseket és óriási potenciálnak tartja a világbajnokság megrendezését, amivel még komolyabb reputációt képes szerezni szerte a világban.

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.07.18.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close