olimpia, Sportmarketing — 2013/07/16 at 11:50

Így néznek ki a szocsi téli olimpia érmei

by

A szocsi téli olimpia érmeinek tervezésekor minden apró részletre odafigyeltek: felsejlenek a Kaukázus körvonalai, visszaköszönnek az orosz népi motívumok és az ötkarika sem maradhatott el.

A medálok front oldalát az ötkarika díszíti, a fűrészfog mintázat pedig a Kaukázus hegyláncait szimbolizálja. A hátoldalon a versenyszám neve szerepel angolul – valamint a paralimpiai érmeken Braille írással –, és ide került a szocsi olimpia logója is. Mindkét oldalon visszaköszönnek a téli olimpiai dizájn elemei, az orosz népi motívumok. Az érmek peremei sem maradtak üresen: a játékok nevét vésték bele oroszul, angolul és franciául.

Szocsi olimpiai aranyérem

A medálok súlya – attól függően, hogy arany-, ezüst- vagy bronzéremről van szó – 460 grammtól 531 grammig terjed], vastagságuk 10 milliméter, átmérőjük pedig 10 centiméter. A paralimpiai érmek ugyanolyan stílusban készülnek, de súlyuk a sajátosságaik miatt 585 és 686 gramm között mozog. Egy-egy műremek elkészítése 18 órát vesz igénybe. Összesen 1300 darab érmet gyártanak, amely rekordot jelent a téli olimpiák történetében.

A szocsi téli olimpia érmei

Az érmek dizájnjának megalkotására 2012-ben kiírt tendert a Leo Burnett reklámügynökség nyerte ékszerészek és vezető tervezők előtt. A terveket a Szergej Csarkov, Alexandra Fedorina, Pavel Nasedkin és Szergej Efremov alkotta dizájner csapat készítette. Az érmek legyártását a szocsi téli olimpia hivatalos beszállítója, Oroszország vezető ékszerész cége, az Adamas végzi.

Vlagyimir Putyin a szocsi olimpiai érmekkel

A Fekete-tengeri üdülőparadicsomban 2014. február 7. és 23. között rendezik meg a téli olimpiát. 15 sportág 98 versenyszámában hirdetnek majd győztest, ezekből 12 versenyszám Szocsiban debütál.

Forrás: sochi2014.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.07.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close