kézilabda, Sportgazdaság — 2013/07/10 at 12:00

Mennyit ér egy gól a kézilabda Bundesligában?

by

Ha a férfi klubkézilabdázás csúcsbajnokságáról beszélünk, akkor nem kell sokat gondolkodni, mivel mindenki számára egyértelműen a német Bundesliga jelenik meg a szeme előtt.

A német topliga szinte minden téren az első helyet foglalja el a világ kézilabda bajnokságai között. Gazdaságilag a legstabilabb, a legtöbb szurkolót tudhatja magáénak, ráadásul a legszínvonalasabb pontvadászatról beszélhetünk, ahol Bajnokok Ligája-szintű mérkőzések zajlanak hétről hétre. Erre a legjobb példa, hogy az elmúlt évek BL győztesei is a DKB Bundesligából kerültek ki.

A HSV Hamburg, a THW Kiel, a Rhein-Neckar Löwen, a Füchse Berlin, a SG Flensburg-Handewitt, csak pár csapat, akik évről évre a legrangosabb európai klubbajnokságokban [Bajnok Ligája, EHF Kupa] a legjobbak között végeznek. Az idei EHF Velux Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében is két német csapat képviseltette magát. Emellett gazdaságilag is szilárd alapokon áll a bajnokság. Tavaly váltottak névszponzort, ahol a Toyota helyett a DKB [Deutsche Kredit Bank] vette át a főszponzori szerepet. Ezen felül a jegybevételekből, a televíziós közvetítési jogokból és a helyi szponzoroktól is komoly összegek folynak be a bajnokság számlájára.

A Handball Time magazin legújabb számában egy érdekes statisztikát közölt, amiben azt fejtegették, hogy mennyit ér egy gól a Bundesliga csapatok nézői számára? Az otthon játszott mérkőzések számát, az otthoni meccsek során lőtt gólokat és a belépőjegyek árát használták fel az érdekes számadat kiszámolásához.

A 18 csapat között igen komoly eltérések is fedezhetők fel [a teljes táblázatot lásd alant]. A legolcsóbb gólokat a TUSEM Essen fanjai élhetik át 0,53 euróért [ez 300 Ft-os árfolyamon számolva 159 Ft-nak felel meg], viszont majdnem ők láthatták a legkevesebb hazai gólt is. Ezt követően már emelkednek az összegek. A „nagyok” közül a Rhein-Neckar Löwen szurkolói örülhetnek a legjobban, mivel a csapat 391 gólt dobott, 14 hazai meccsen, aminek „darabjáért” 231 Ft-ot fizettek. A többi sztárcsapat góljainak megtekintéséhez még többet kell kifizetnie a német publikumnak:

 • THW Kiel – 0,86 euró [258 Ft];
 • SG Flensburg-Handewitt – 0,99 euró [297 Ft];
 • HSV Hamburg – 1 euró [300 Ft];
 • Füsche Berlin – 1,25 euró [375 Ft].

Felbuzdulva a statisztikai kimutatásokon, kiszámoltam, hogy az első számú magyar férfi kézilabda egyesület, az MKB Veszprém KC szurkolói számára mennyibe került egy gól megtekintése az előző idényben. A Veszprém esetében a minden mérkőzés megtekintésére alkalmas bérleteknek az átlagárát [szektoroktól függően változnak az árak] vettem alapul, ami 48 ezer forintra jön ki. Ezt követően összeszámoltam a 2012/13-as szezonban lejátszott összes hazai mérkőzést, aminek a száma 19, ebben benne van az alapszakasz 10, az elődöntő és a döntő 1-1 meccse, illetve a Bajnokok Ligája során lejátszott 7 mérkőzés is. Ezeken a mérkőzéseken a veszprémi csapat összesen 680 gólt lőtt, így kiszámolható, hogy egy gól kb. 71 Ft-ra jön ki, ami 0,24 euró. Na, te hol szeretnél inkább szurkoló lenni?

Forrás: Handball Time

9 Comments

 1. De ha csak a BL-t nézed, akkor a 10.000 forintos jegyárért kapott 35 gól már nem feltétlenül olyan versenyképes 🙂

  • Bizony az úgy már Bundesliga szintű ár, de BL meccsekért. S, a tavalyi szezonban igen színvonalas csatákat láthatott a publikum. Amúgy a német csapatok BL góljainak ára még jobban megdobja az összehasonlítást.

 2. Köszi a cikket.
  Mondjuk az összehasonlítás kicsit sántít, mert az alapcikk a belépőjegyek árát vette alapul (legalábbis a cikkben az szerepel), az itteni szerző pedig a bérletek átlagárát. A bérletárak nyilván ott is alacsonyabbak, mint az egymeccsre szóló belépők külön-külön megvéve az összes meccsre. (meg hát a német adatok csak a bajnokságról szólnak!)
  Kicsit továbbgondolva a bundesligában azért több kiélezett és izgalmasabb találkozót lehet megnézni, mert egy kiel – hamburg – flensburg – berlin- löwen (+gumik) csaták góljai, minden bántás nélkül, jóval többet érnek mint az a 3 (4) veszprém- szeged rangadó és a többi sok kevés meccs góljai 🙂 Persze a BL meccsek góljai már jóval értékesebbek főleg a kieséses szakaszban 🙂 (egyébként a magyar kupamérkőzésekre is érvényesek a bérletek, tehát még csökkenne a 71 ft/gól ár is)
  Érdekes volna még az is ha mellé tennénk, hogy kinek mennyit (hány perc) kell dolgoznia per gólokért itthon és németországban 🙂 meg a big mac indexet, hogy mennyi is az annyi.
  én itt is, ott is szurkolnék 🙂
  de azért még több ilyen cikket! 🙂

  • Egyet értek, hogy az ottani bajnokság színvonala sokkal magasabb, illetve a belépőjegyek és nem a bérletek ára az alap, így az összehasonlítás nem teljesen mérvadó. Azonban a szignifikáns különbségeket szerettem volna elsősorban bemutatni a csapatok között. Amúgy sajnos nehéz megszerezni a teljes statisztikai, számokban bővelkedő hátteret, amivel teljes körű vizsgálatot lehetne összehozni, de egyszer lehet még az is megesik… 🙂

 3. Balázs, a cikkedet megosztotta a hivatalos veszprémi FB oldal is, hátha az adatok pontosításában is szívesen segítenének, és megosztanának veled pár adatot is hozzá 😉
  nekik jó reklám így a bérletárusítás előtt ( mindjárt lehet összehasonlító adatot adni miért éri meg bérletet venni, nekünk meg érdekes adatok!

 4. Kedves Balázs, a statisztikát viccnek szántuk. A bundesligában még a csarnokok virsli és üdítöital árairól is létezik összehasonlítás. Ha az adatgyüjtésben segíteni tudunk, egy rövid email elég. A magazint németül és angolul több érdekes és komolyabb statisztikával a honlapunkon megtalálod: http://www.handballtime.de üdvözlettel, Newerla Zita

  • Kedves Zita,
   köszönöm az információkat. Annak ellenére, hogy viccnek indult, szerintem egy igen érdekes összehasonlítás kerekedett ki belőle, ami akár európai összevetésre is alkalmas lehet. A német kézilabda színvonalát és gazdasági alapokon történő pallérozódását mutatja, hogy mindenről van statisztika, ez jó irány a véleményem szerint, mivel, amit mérni lehet, azt fejleszteni is lehet.
   üdvözlettel: tb

 5. Hát nem tudom a stadionwelt honnan vette ezeket a jegyárakat de Flensburgban (ahogy Kiel-ben is) lehet kapni 12 eurós jegyeket is a Bundesliga meccsekre és ha ebböl indulok ki akkor ezt a statisztikát hogy mennyit ér egy gól ki is lehet dobni a kukába.

  Ez persze nem von le semmit a szerzö érdemeiböl jól megírt cikk csak a számokat nem tudom honna vette a szerzö forrása. Mert ha még átlagár lenne oké, de nincs a Bundesligában olyan klub, még berlinben sem ahol 36 euró lenne az átlag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.07.10.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close