labdarúgás, Sportpolitika — 2013/07/09 at 12:00

Kiszélesedő grassroots program az MLSZ jóvoltából

by

A 10 millió szövetségi kapitány országában csupán a zseniális kvalitásokkal bíró focisták létszáma tűnik többnek. Azonban ez messze nincsen így!

Alapvető koncepció, hogy jó labdarúgást az alapoktól kezdve, megfelelő merítési lehetőségből, kiváló képzéssel és rengeteg befektetett energiával lehet létrehozni. Ennek a folyamatnak Magyarország még igencsak az elején jár. Egyik legfőbb hiányossága a honi labdarúgásnak, hogy az ún. grassroots foci felkarolása még gyerekcipőben van.

Szerencsére a Magyar Labdarúgó Szövetség [MLSZ] nagy hangsúlyt fektet erre a programra, mivel nagyon fontos alapnak tartja a hosszú távú tervek megvalósítása céljából. Nemzetközi példákat alapul véve, ez a típusú kezdeményezés nagyon jól működik, így az UEFA [Európai Labdarúgó Szövetség] grassroots programja is szép sikereket tud felmutatni. A projektek során az alapoktól indulva kezdik az adott országok focikultúrájának a fejlesztését, ami amatőr szinten erősíti a foci iránti rajongást, és segíti a játék még nagyobb népszerűsítését, amellett, hogy hozzájárulhat a színvonal emelkedéséhez is.

A grassroots futball alapjaiban egy öngerjesztő, saját útját járó folyamat, amelyhez csupán impulzusok szükségesek. Manapság a létrejött közösségek legnagyobb hajtóereje a foci mellett, az internet, az online felületek használata. S, itt kerül a képbe a GF Social Media Kft által üzemeltetett Grundfoci.hu oldal. Az üzemeltetők már több éves tapasztalattal bírnak, és több mint 10 000 regisztrált játékossal rendelkeznek az oldalukon, ami nagyszerű kiindulópont az MLSZ számára ezen a területen.

 „Az MLSZ partnerséggel a hátunk mögött végre komolyan tudjuk jutalmazni a fociban részt vevőket, és itt nemcsak a gólkirályokra gondolunk. Úgy véljük, hogy a sikerek meg nem énekelt hősei a szervezők, a minden meccsen kint lévő szurkolók, és a mindig stabilan teljesítő játékosok. Az MLSZ segítségével lehetőségünk lesz mindenkit érdemeinek megfelelően jutalmazni, és támogatni, ami rövid és hosszú távon is a hazai foci erősödését, és sikereit szolgálja.” – emelte ki nyilatkozatában Müller Tamás, a Grundfoci.hu alapítója, aki komoly alternatívaként tekint a megállapodásra, hiszen az örömfoci mellett újabb lehetőségek adódnak a játékosok lehetőségeinek kiszélesítésére.

Az MLSZ számára is az egyik legfontosabb az amatőr játékosok, szurkolók által létrehozott alulról jövő szerveződések, ahol a szabadidős futball is főszereplővé válik. Ezen együttműködéssel ezentúl adott a felület és a támogatás, hogy az amatőrök is profi körülményekhez méltóan töltsék el a szabadidejüket.

További érdekesség a Grundfociról, mint sportos magyar startupról itt érhető el!

Forrás: mlsz.hu

One Comment

  1. milyen kár, hogy közben ingyenes pályákat is fizetőssé tesznek és elüldözik a grundra járókat a pályákról

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.07.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close