olimpia, Sportmarketing, többféle sportág — 2013/06/25 at 11:50

Űrsétára küldik a szocsi olimpiai fáklyát

by

Az olimpiák történelme során először jut el az olimpiai fáklya az űrbe, miután az Orosz Szövetségi Űrügynökség [Roscosmos] a 2014-es szocsi olimpiai váltó tiszteletbeli partnere lett.

A megállapodás értelmében a Roscosmos egy Szojuz TMA-11M űrhajón küldi fel a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyáját a 350-400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. A történelmi pillanat akkor következik be, amikor két orosz asztronauta, Dimitrij Riazinszki és Oleg Kotov magukkal viszik űrsétára a fáklyát, amelyet biztonsági okokból nem gyújtanak meg.

Nemzetközi Űrállomás

A fáklya a jelenleg az űrállomáson szolgáló Fjodor Jurcsikinnel kerül vissza a Földre. Jurcsikin arról ismert, hogy 2007-ben – Kotovval együtt – az űrből jelentkezett be az oroszok olimpiai prezentációjára, amikor megnyerték az ötkarikás játékok rendezési jogát.

Sochi Olimpiai Váltó térképe

A szocsi téli olimpia fáklyáját Olümpia ősi földjén gyújtják meg, és Görögországon keresztül 2013. október 7-én érkezik meg Moszkvába. Az olimpiai váltó 123 nap alatt 65 ezer kilométert tesz majd meg. Az út során 89 orosz régiót jár be és 2900 települést érint. A Coca-Cola, az Ingosstrakh és a Russian Railways által szponzorált váltóban 14 ezer fáklyavivő vesz részt.

Forrás: sochi.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.06.25.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close