labdarúgás, Sportgazdaság — 2013/06/03 at 11:50

Transzfernyár – Indul a licit!

by

Azt már tudjuk, hogy beindult a nemzetközi piac, hiszen James Rodríguez, Joao Moutinho és Ricardo Carvalho után, Radamel Falcao is a Monaco futballistája lesz. Rajtuk kívül biztosan lesznek még további nagyszabású és meglepő klubváltások a nyár során. Vajon mire számíthatunk a hazai piacon, kikre lehet érdemes odafigyelni?  Mennyibe kerülhetnek a fiatal tehetségek, Radó András, Dibusz Dénes vagy a távozó külföldi játékosok?

A hétvégén rendezték meg az OTP Bank Liga utolsó fordulóját. Azt már korábban tudtuk, hogy a Győri ETO FC nyeri a bajnokságot és mostanra kiderült az is, hogy az Eger után, a Siófok lett a másik kieső csapat. De a következő hetekre is maradtak bőven érdekességek és kérdések, hiszen indul az átigazolás időszak! A továbbiakban leginkább azokat a fiatal, magyar labdarúgókat mutatom be, akikben megvan a lehetőség és a tehetség, hogy magasabb szintre lépjen karrierjük, de a nagy valószínűséggel klubbot váltó külföldiekről is lesz szó.

Radó András

Az idei szezonban robbant be a hazai futballba Radó András, a Szombathelyi Haladás játékosa. A középpályásként és támadóként egyaránt bevethető futballista, idén 27 meccsen 7 gólja mellett, további 7 találatot készített elő. A transfermarkt.de oldal szerint 300 000 euró a jelenlegi értéke, ami még itthon sem számít kimagasló összegnek. Viszont 2015 nyaráig szerződés köti klubjához, így a rá szemet vetett Videotonnak várhatóan a megállapított összeg legalább dupláját kellene érte kifizetnie. Radó 19 éves, ami nemzetközi viszonylatban tökéletes életkor, hogy továbblépjen jelenlegi klubjából. Így, ha esetleg a Fehérváriak mégsem szerződtetik, akkor a külföldi csapatok érdeklődését is biztosan felkelti.

Dibusz Dénes

Kapusposzton két magyar fiatalban is megvan a lehetőség, hogy megállják a helyüket külföldön. A 21 éves, több mint két méter magas, kecskeméti hálóőr Antal Botond váltása nagy meglepetés lenne, de minden adottsága megvan hozzá, hogy akár itthon, akár külföldön erősebb csapathoz kerüljön. Dibusz Dénest évek óta tudatosan helyezte minél központibb szerepbe klubja, a PMFC. Amellett, hogy a csapat egyik „marketingarca” és csapatkapitánya, teljesítményével is felhívta magára a figyelmet. 2014 nyaráig szól jelenlegi szerződése, 400 000 euró alatt pedig szinte biztosan nem fognak tőle megválni. Korábban németországi lehetőségekről volt szó vele kapcsolatban és a pécsi klub vezetőségének biztosan csalódás lenne, ha végül a Videoton csapatát erősítené jövőre.

Gyurcsó Ádám

A fehérváriaknál, idén nyáron is biztosan nagy lesz a játékos mozgás. A várható érkezők mellett biztosan lesznek távozók is. Köztük lehet a 22 éves Gyurcsó Ádám, akinek idén nyáron lejár a szerződése, így szabadon távozhat külföldre. Ez nagy meglepetés lenne, hiszen eladásából legalább fél millió euróval bővülhetne a Vidi kassza. A másik lehetséges távozó pedig Szekeres Adrián lehet. Igaz, hogy a védő nemrég érkezett és leginkább a jövőben számolnak vele klubjánál. Viszont mindössze 12 bajnoki találkozón kapott lehetőséget, ami az ö korában nagyon kevés a folyamatos fejlődéshez.

Balázs Benjámin

A nyár egyik legnagyobb vétele a kaposvári Balázs Benjámin leigazolása lehet. A 23 éves középpályás egész szezonban remekül játszott és megvan benne a potenciál, hogy hazai élcsapatban alapemberré nője ki magát. Átigazolása szinte biztosan megközelítené a 100-120 millió forintot, tehetsége alapján pedig külföldi váltás is szóba jöhet, főleg ha mentálisan is jó állapotban lesz a játékos. Mellette, a szombathelyi védekező középpályás, Iszlai Bence és a győri Dudás Ádám is remek igazolás lehet a hazai klubok számára. Az MTK két játékosa Csiki Norbert és Tischler Patrik nagy valószínűséggel külföldön folytathatja majd karrierjét. A Honvéd korábbi korosztályos válogatottjáról, Debreceni Andrásról pedig már hónapok óta tudjuk, hogy ingyen kerülhet új csapathoz, hiszen lejár a szerződése a nyáron.

A bajnokság gólkirályának, Adamo Coulibalynak is lejár a szerződése június végén, így Ő is biztosan másik csapatban folytatja. A 31 éves csatár értéke 750 000 euró, így a Debrecennek komoly kiesés, hogy nem számíthat bevételre a távozása nyomán. Ügynöksége, a Nasia Group LLC külföldön is több játékos ügyeivel foglalkozik [például Nemanja Matic], így Franciaországba való visszatérése sem lenne meglepő. A másik, nagy valószínűséggel távozó futballista a ferencvárosi védő, Muhamed Besic lehet. Igaz, hogy 2014 nyaráig szerződés köti őt csapatához és a magassága miatt talán nem fut be olyan nemzetközi karriert, mint amit tehetsége alapján érdemelne, de megvásárlása így is minimum 700 ezer euróba kerülhet a következő klubjának. Menedzserirodája [Sports Entertainment Group] többek közt Robin van Persie ügyeit is intézi, így biztosan lesz komoly külföldi lehetősége a folytatásra.

Shut up and take my money

A nyáron nagy valószínűséggel lesznek fiatal érkezők is az OTP Bank Ligába, hiszen Kádár Tamás szerződése lejár a Roda csapatánál, így a védő ingyen kerülhet véglegesen Diósgyőrbe. Varga József is biztosan visszatér a Lokihoz, viszont nagy kérdése, hogy meddig. Ha az önbizalmának nem tett rosszat németországi kitérője, akkor neki is nagy esélye van az azonnali külföldi váltásra. Juhász Roland fehérvári és Simon Ádám szombathelyi maradása is szinte biztos, bár Simon esetében még kérdés, hogy újra csak kölcsönbe vagy akár végleg. Simont 2015-ig szerződés köti klubjához, a Palermohoz és meglepő lenne, ha az olaszok 300 000 euró alatt megválnának a 23 éves védekező középpályástól. Fiatal tehetségekből tehát most is van bőven a magyar bajnokságban, de nagy kérdése, hogy van-e mögöttük olyan menedzseri háttér, hogy a lehető legjobb szakmai irányba haladjon karrierjük.

 Forrás: transfermarkt.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.06.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close