baseball, birkózás, fallabda, olimpia, Sportpolitika — 2013/05/30 at 11:50

Tovább élnek a birkózás olimpiai reményei

by

A nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást tartja alkalmasnak a 2020-as olimpiai részvételre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] végrehajtó bizottsága.

A testület szerdán Szentpéterváron zárt ajtók mögött hallgatta meg az olimpia programjából februárban elhagyni javasolt birkózás, valamint a hét új jelentkező – a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, továbbá a baseball/softball – 20-20 perces prezentációját, és ezután foglalt állást. A döntés azt jelenti, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába. Korábban arról volt szó, hogy a végrehajtó bizottság kettő, esetleg csupán egy sportágat terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, ám végül hármat nevezett meg.

Birkozás a londoni olimpián

A legnagyobb érdeklődés a birkózás szereplését övezi, hiszen a sportág már az ókori játékokon, majd – az 1900-asat leszámítva – valamennyi újkori olimpián jelen volt. A NOB végrehajtó bizottsága februárban döntött úgy, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre – a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként – nem garantálja a helyét.

A határozat sokként érte a sportág képviselőit, és szinte lavinaszerű változásokat indított el a nemzetközi szövetségben [UWW]. Néhány nappal később megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphaël Martinettitől, és ideiglenesen, majd másfél hete Moszkvában véglegesen is a szerb Nenad Lalovicot bízták meg az elnöki teendőkkel.

A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a UWW figyelmét, mint a női és a sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. A UWW ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított a birkózásért – az amerikaiak és az irániak is látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

Fallabda

A másik szerdán továbbjuttatott sportág, a fallabda nagyon is fiatal a birkózáshoz képest. A sportág nemzetközi szövetsége 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, és mind az öt földrész adott már világbajnokot. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének az olimpián, mindkettőben 32 versenyzővel, a küzdelem pedig öt napig tartana. A mérkőzések lebonyolításához két, üveggel körülhatárolt pályára lenne szükség, a helyes bírói döntések meghozatalához videós visszajátszást, a nézőknek pedig óriáskivetítős közvetítést ajánlanak. A sportág 2005-ben és 2009-ben sikertelenül próbálkozott a műsorba kerüléssel, most azonban egyelőre megmaradt az esélye erre.

Baseball

A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán azonban mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról. 2009-ben külön-külön pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. Az olimpián legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ismét közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. A többi jelentkezőhöz képest a baseball és a softball jelentősen növelné az olimpián résztvevők létszámát, mivel összesen 296 sportoló utazna el a játékokra.

Forrás: MTI

One Comment

  1. Pingback: Federer és Hewitt tesztelik a tenisz újraírt szabályait | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.05.30.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close