labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2013/04/25 at 12:15

Ibrahimovic bekerült a szótárakba

by

Furcsán hangzik ez így, de megtörtént. Zlatan Ibrahimovic most a nyelvészek között is nagy kedvenc lett.

Nem, nem hagyott fel a labdarúgással és szerencsére nem is tért lingvisztikai pályára, hanem ő maga vált egy nyelvtani fogalommá. A svédek tiszteletük kimutatásául és a legnagyobb sztárjukra való büszkeségből berakták a „to Zlatan”, azaz a „zlatanozni” igét a nemzeti szótárukba.

Egy kicsit megdöbbentett az eset, de ki ne érdemelné meg, hogy akár, mint állítmány szerepelhessen egy nagyon fontos svéd szövegben? A svéd nyelvtanács, aki az új szavakért és egyáltalán a svéd nyelv sokszínűségéért felel, nem sokat gondolkozott, amikor az „isteni” Ibrahimovic nevét felvette a szótárakba. Az indok, hogy a „zlatanozni” ige használata a köznyelvben egyre gyakrabban hangoztatott frázissá alakult, így megköveteli, hogy egy új bejegyzéssé váljon.

A „zlatanozni” ige először, a svéd csatár Párizsba igazolása nyomán ütötte fel a fejét, ahol a franciák teljesen megőrültek a sztár érkezésével, és egy igen népszerű szatirikus bábjátékba, a Les Guignols-ba is bevették Zlatant, mint állandó szereplőt. A Canal Plus rendre jelentkező, bábos műsorában, melyben eredetileg a labdarúgással kapcsolatos eseményeket elemzik ki – egy kicsit viccesebb formában – a PSG csatára egy rettegett figurát alakít, akitől a többi karaktert is félelem önti el, akárcsak az ellenfeleket. Ezen műsor keretében terjedt el a svéd neve, mint [szálló]ige.

A svédek, a franciák segítségével felismerték, hogy a „zlatanozni” szót egyre gyakrabban használják, s így az eredeti francia helyesírás szerinti „zlatanner-t” egy kicsit megcsavarták és „zlatanera-ként” a szótárukba vették. Megtiszteltetés!

S, hogy mit is jelent ez a szó? Mi a definíciója?

A franciák meghatározása alapján: dominálni a pályán és a pályán kívül is. Emellett, olyan szituációkra is használják a kifejezést, amelyben egy furcsa, különös, de a tehetség minden alapjával ellátott akciót jellemeznek. Zlatan!

Forrás: rmcsport.fr

One Comment

  1. Pingback: Zlatan gólöröme és a megrázó igazság, ami mögötte van | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.04.25.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close