Sportgazdaság, tenisz — 2013/04/23 at 11:50

Átalakítják a Roland Garros díjazását

by

A francia nyílt teniszbajnokság szervezői nyilvánosságra hozták a következő négy évre szóló pénzügyi tervüket, amelyben figyelembe vették a játékosok igényeit a pénzdíjak elosztásának egyenlőbbé tételére.

A tavalyinál 3,3 millióval többet, azaz 22 millió eurót osztanak szét a május 26-án kezdődő Roland Garroson. Az emelés főként a győzteseket és a korai búcsúzókat érinti: az egyéni bajnokok 1,25 helyett a torna történetében rekordot jelentő 1,5 millió eurót tehetnek zsebre, míg a második, harmadik és negyedik körben kieső játékosok az eddiginél 25 százalékkal magasabb juttatásban részesülnek. Az első fordulóban búcsúzók pénzdíja 17 százalékkal emelkedik. A négyéves reformtervnek köszönhetően a Roland Garros összdíjazása 2016-ig további tízmillió euróval nő majd.

Rafael Nadal a Roland Garros kupájával

A többi Grand Slam torna fizetési rendszerének átalakításában is a játékosok akarata érvényesült. A januári Australian Open 30 millió ausztrál dollárt osztottak szét. Legnagyobb arányban az első három körben kiesők bevételei nőttek: minimum 30 százalékos volt az emelkedés mindegyik fordulóban az egy évvel korábbihoz képest.

A Roland Garros kupái

Az Amerikai Tenisz Szövetség [USTA] márciusban kötött öt éves szerződést a profi férfi [ATP], illetve női teniszezők [WTA] érdekeit képviselő szervezetekkel a US Open díjazásának megreformálására. A szervezők bejelentették, hogy a korábban kihirdetett keretet megtoldották 4,1 millió amerikai dollárral, így a 2013-as verseny összdíja összesen 8,1 millió amerikai dollárral lesz magasabb a tavalyinál, vagyis eléri a 33,6 millió dollárt. A megállapodás szerint 2017-re 50 millió amerikai dollárra gyarapodik a New York-i tornáról hazavihető pénz összege.

Roland Garros

Forrás: rolandgarros.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.04.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close